Política 23/06/2018

Vallecas vota República: un 89% diu 'sí' a canviar el model d'estat en la consulta popular

Han participat 7.270 persones en una consulta que es vol exportar a d'altres ciutats espanyoles

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Urnes preparades per a la consulta de Vallecas.

MadridUn total de 7.270 persones han participat aquest dissabte en la consulta popular organitzada al barri madrileny de Vallecas per escollir entre monarquia o república. Segons l'organització, la participació ha sigut un èxit i 6.490 veïns han votat a favor de canviar el model d'estat en forma de República, és a dir, un 89% del total. Gairebé 150.000 madrilenys estaven cridats a votar en una consulta inèdita sobre el model d'estat. Una votació a l'estil de les consultes independentistes que van començar a Arenys el 2009 i que es van estendre per centenars de municipis catalans fins a precipitar la consulta del 9-N el 2014. Dos-cents voluntaris han instal·lat 33 meses per tot el barri des de les 11 del matí fins a les 20.30 per "guanyar el dret a decidir sobre la forma de l'estat", segons han explicat els seus organitzadors, Vallekas Decide.

La votació tenia una clara vocació reivindicativa i festiva, i ha acabat amb un recompte popular a les 20.30 a la plaça Vieja del barri per celebrar que "Vallecas decideix" i que "Vallekas demà serà republicana". L'alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, ha defensat que es preguntés als ciutadans perquè "qualsevol persona pot dur a terme una consulta". Arran dels dubtes sobre la diferència amb l'1-O, l'organització havia aclarit l'última setmana que en cap cas es parlava d'un referèndum.

La papereta tenia una pregunta en forma d'arbre, igual que la de la consulta del 9-N. "Vol poder decidir la forma d'estat? Sí/No. En cas afirmatiu, ¿vol que sigui una República? Sí/No". Prèviament, la butlleta raonava que "l'actual sistema monàrquic es mostra incapaç de resoldre els problemes reals de la gent". "Només a través d'un procés constituent participatiu aconseguirem garantir els drets de les classes populars, les dones i els pobles", s'hi afegia.

"La consulta republicana del 23 de juny s'organitza a Vallekas per la tradició republicana i de lluita d'aquest barri. No és un referèndum, perquè des d'una assemblea popular no es pot fer aquesta mena de convocatòria. És una consulta i, simultàniament, una acció de lluita per la República. Qualsevol ciutadana o ciutadà que s'identifiqui amb aquests plantejaments podrà posar la seva papereta a les urnes instal·lades d'11 a 14 i de 17 a 20", hi ha escrit al seu mur de Twitter.

Igual que la d'Arenys, Vallecas vol ser el tret de sortida d'altres consultes semblants. Se n'estan preparant tant a Andalusia com a Navarra. Al Camp de Gibraltar hi ha haurà urnes a Algesires, la Línea de la Concepción, San Roque, Tarifa i Los Barrios durant la setmana del 18 de juliol.

stats