Política 20/09/2018

La llei balear de residus, un model per a EH Bildu

Els abertzales consideren la norma "una de les més avançades a nivell europeu" i havien demanat la compareixença de Sebastià Sansó (MÉS) a les Juntes Generals de Guipúscoa per explicar-la

Jaume Ribas
2 min
Els directors generals d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard i d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó. / CAIB

PalmaLa majoria de govern que formen el PSE-PSOE i el Partit Nacionalista Basc ha impedit que el director general de Medi Ambient del Govern Balear, Sebastià Sansó (MÉS), comparegués a les Juntes Generals de Guipúscoa. La coalició EH Bildu havia sol·licitat aquesta compareixença perquè Sansó hi explicàs el projecte de llei de residus, que aviat començarà la seva tramitació al Parlament després de ser aprovat pel Consell de Govern, i que els abertzales consideren una de les "lleis de residus més avançades a nivell europeu".

La norma balear de residus ha despertat l'interès, per exemple, d'entitats especialitzades de l'àmbit internacional com ECOS i Zero Waste Europe i s'ha avançat a la directiva europea sobre plàstics que fou presentada per la Comissió el passat mes de maig.

EH Bildu considera "molt interessant" que el govern guipuscoà conegui "de primera mà" la llei balear de residus. Especialment, afirmen, d'ençà que el PSE i el PNB pretenen aprovar un nou pla de residus "sense qüestionar la incineradora" de Guipúscoa, que podria estar enllestida en menys d'un any. La qüestió dels residus no és un tema menor per a EH Bildu, ans al contrari, ha estat un dels cavalls de batalla dels abertzales. La coalició ha estat pionera implantant el sistema de recollida porta a porta allà on governa i ja el 2012 més d'una vintena d'ajuntaments bascos havia adoptat aquest sistema.

A més, MÉS per Mallorca i EH Bildu mantenen una bona relació. Membres de les dues coalicions formen part del mateix partit paneuropeu, l'Aliança Lliure Europea (EFA, en anglès) i aquest dissabte, la diputada d'EH Bildu al Congrés, Marian Beitialarrangoitia, visitarà Palma en un acte organitzat per les fundacions Darder-Mascaró vinculades a la formació ecosobiranista.

stats