Política 11/09/2018

La llei agrària supera les esmenes a la totalitat

Tota l'oposició i bona part del sector estan en contra d'una norma que el conseller Vidal confia a millorar durant la tramitació parlamentària

Jaume Ribas
2 min
El conseller d'Agricultura, Vicenç Vidal, ha obert la porta a admetre esmenes parcials de l'oposició.

PalmaLa llei agrària, que ja ha entrat en el tràmit parlamentari, s'estrenava aquest dimarts en la primera ronda d'un combat que serà llarg. Els tres partits de l'oposició –el PP, El Pi i Ciutadans– han presentat esmenes a la totalitat a una norma que també ha rebut crítiques de bona part del sector. Aquest dimarts, l'esquerra ha rebutjat aquestes esmenes i ara serà l'hora, en un altre debat, de debatre les esmenes parcials.

De parcials, n'ha presentades tothom. Cap grup se n'ha estat, ni tan sols els dos que governen –el PSIB i MÉS per Mallorca– i els dos que donen suport a l'Executiu –Podem i MÉS per Menorca–. Durant el debat, l'esquerra ha defensat una llei que, com ha recordat el diputat socialista Damià Borràs, "formava part dels Acords pel Canvi. Així mateix, el conseller d'Agricultura, Vicenç Vidal, ha defensat una norma que "protegeix els pagesos" i que "els vol donar totes les facilitats". Així mateix, els grups de l'esquerra han afirmat que l'oposició vol donar facilitats per urbanitzar foravila o fer-hi activitats turístiques, tot i que Vidal ha obert la porta a admetre algunes esmenes de la dreta per "millorar" el projecte i cercar "més consens".

Representants d'associacions parlamentàries i alguns pobles especialment afectats per la llei, com sa Pobla.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha dit que la llei "perpetua el sector en l'àmbit de la subvenció i dificulta el relleu generacional", mentre que Miquel Vidal, del PP, ha acusat el conseller d'Agricultura de "prendre decisions que fan mal a les persones que vostè administra" i "d'enganar la gent", perquè "el text final no tindrà res a veure amb el text que es va posar a exposició pública". Tant el diputat Vidal com el president d'El Pi, Jaume Font, han fet un atac irat a la llei i una defensa aferrissada del seu model d'agricultura, i han al·ludit tots dos als seus orígens pagesos.

stats