Política 24/03/2019

Al darrer ple parlamentari el PSIB i MÉS donaran compte de les polítiques del govern

Dimarts que ve se celebra l'última sessió plenària abans de les eleccions autonòmiques, municipals i europees

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Parlament.

PalmaJust dos mesos abans de les eleccions autonòmiques del pròxim 26 de maig, les municipals i les de la Unió Europea, el Parlament balear celebrarà el dimarts 26 de març a partir de les 9 hores l'última sessió plenària de la novena legislatura.

El ple, en ocasió de les preguntes de control a l'executiu, tindrà un marcat repàs a les polítiques desenvolupades pel Govern balear de PSIB i MÉS al llarg d'aquests quatre darrers anys.

Des del principal partit de l'oposició, segons informa Efe, el president i portaveu parlamentari del PP, Biel Company, preguntarà a la presidenta de les Balears, Francina Armengol, si considera que ha estat a l'altura en la defensa dels interessos de tots els ciutadans de les Illes durant aquests quatre anys de legislatura. I Margalida Prohens plantejarà si l'executiu autonòmic considera que ha complert amb els seus objectius pel que fa al repartiment de la riquesa.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, demanarà a Armengol quants projectes anunciats pel seu govern han quedat finalment sense dur-se a terme.

De Podem, la portaveu adjunta, Laura Camargo, formularà a la presidenta si considera que les polítiques turístiques d'aquesta legislatura han estat d'acord amb les demandes socials d'establir límits per evitar un il·limitat creixement turístic. I el diputat podemita Carlos Saura preguntarà al Govern si pensa que en aquesta legislatura els grans hotelers han deixat de tenir la situació de privilegi de la qual s'han "aprofitat històricament".

En el ple del dimarts està previst que s'aprovin tres iniciatives legislatives: la proposició de llei de l'estatut especial de capitalitat de la ciutat d'Eivissa, el decret llei per al pagament del Govern d'indemnitzacions reconegudes per sentències judicials i el projecte de llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

Per celebrar aquesta última iniciativa, el darrer ple de la legislatura conclourà amb l'actuació al Saló dels Passos Perduts de xeremiers i glosadors, una iniciativa de la consellera de Cultura, Fanny Tur.

A l'inici de la legislatura, l'octubre de 2015, els partits progressistes del Parlament varen ballar a les portes del Parlament a ritme de xeremiers la derogació de la Llei de smbols del PP de José Ramón Bauzá.

La cambra legislativa es dissoldrà el pròxim dia 2 d'abril i, a partir de llavors, l'òrgan de govern del Parlament serà la Diputació Permanent.

El Govern balear ha anunciat que no té intenció de sol·licitar cap ple extraordinari.

Podem i PP acaben amb menys diputats

Al llarg d'aquests quatre anys alguns dels grups del Parlament, que compta amb 59 diputats, han experimentat canvis en les seves files. Podem va començar amb deu diputats, si bé tres d'ells (Xelo Huertas, Montserrat Seijas i Salvador Aguilera) han acabat al grup mixt per discrepàncies polítiques. El PP, que va començar amb 20, té ara 18: Álvaro Gijón se'n va anar al grup mixt, arran de la seva implicació en el cas Ora, i Antoni Camps va deixar l'acta de diputat fa unes setmanes per ser el candidat de Vox al Consell de Menorca.

La legislatura va començar amb Xelo Huertas com a presidenta del Parlament, però després de la seva expulsió de Podem, Baltasar Picornell va assumir aquest càrrec, el febrer de 2017, i es va convertir en el dotzè president de la història democràtica de la cambra legislativa.

stats