Cinquè aniversari
Política 20/09/2022

L'independentisme s'enyora de la força del 20-S

ERC critica que ara se li vulguin "donar lliçons" sobre mobilització

3 min
Imatge de l'acte que ha fet ERC per commemorar el cinquè aniversari del 20-S.

BarcelonaLes efemèrides donen l'oportunitat a l'independentisme de donar, de tant en tant, alguna mostra de treva en la seva divisió, i també d'una certa melancolia. Ha sigut el cas d'aquest dimarts, quan ha tocat rememorar el cinquè aniversari de les detencions del 20 de setembre del 2017, que buscaven desarticular el referèndum de l'1-O. Malgrat que no és un record positiu, perquè va ser el primer gran senyal que la repressió de l'Estat es desbocaria, sí que ha permès que aquest dimarts el moviment apel·lés a un imaginari col·lectiu compartit. Determinació, força, democràcia, unitat o mobilització han sigut alguns dels termes que s'han citat quan ha tocat recordar aquell dia. Tot i això, també ha sigut inevitable que caigués més d'un dard –llançat des d'Esquerra–, una fotografia molt més precisa del moment que passa l'independentisme.

El 20 de setembre de fa cinc anys va ser un dia que va tenir de tot: detencions, manifestacions, funcionaris judicials saltant terrats i cotxes de policia pintats. Al final del dia, 15 detinguts i diversos edificis de la Generalitat escorcollats. La gran imatge a la retina, però, va ser la de la multitudinària concentració de protesta davant les portes de la conselleria de Vicepresidència i Economia, epicentre de l'operació policial, i amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart enfilats als cotxes policials. Un dels que ho ha recordat així ha sigut l'expresident Puigdemont: "La reacció espontània de la gent va ser el presagi de què passaria el dia del referèndum". "[L'operació policial] va generar l'efecte contrari. Més mobilització, més unitat i més determinació. I vam ser imparables. Aquesta és la fórmula", ha afegit el secretari general de Junts, Jordi Turull. Aquell dia la policia nacional també va fer acte de presència a la seu de la CUP, tot i que no hi van poder entrar perquè una altra gran concentració de gent ho va evitar. "La reacció popular va marcar un punt d'inflexió per fer camí cap al referèndum de l'1-O. Tornem-hi!", han diagnosticat els cupaires.

ERC es defensa

El diagnòstic compartit sobre què va passar no s'ha traduït en cap acte conjunt, radiografia de la situació. L'única força política que ha fet acte propi ha sigut Esquerra Republicana, un dels partits colpejats aquell dia perquè part dels detinguts treballaven al departament de Vicepresidència i Economia, entre ells l'ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Un altre dels afectats, Josep Maria Jové, ha repassat la pel·lícula dels fets. Des de com la policia va barrar el pas del cotxe que conduïa fins a com van escorcollar casa seva o com va passar al calabós els dies següents. Fets a banda, l'aprenentatge de Jové d'aquell dia no ha diferit del que han fet Junts o la CUP: "Quan el poble de Catalunya està organitzat i determinat és capaç de fer-ho tot". Són molts els que tenen gravada aquella jornada amb ferro roent, com ha demostrat la secretària general del partit, Marta Rovira: "Trucàvem el [Josep Maria] Jové, el [Lluís] Salvadó o la Natàlia Garriga i ningú responia".

Ara bé, no tot ha sigut una treva entre partits. Rovira ha reivindicat el paper d'ERC a l'hora de prendre el carrer durant la tardor del 2017 i també a l'hora d'organitzar el referèndum, i ha lamentat les crítiques que han d'entomar ara de dins del mateix independentisme. "Se'ns volen donar lliçons de mobilització al carrer. Se'ns acusa injustament d'abandonar la mobilització. A mi em xoca". Junqueras també s'ha apuntat a les crítiques velades, o no tan velades, contra els que qüestionen l'estratègia d'ERC. "No ens deixarem pressionar per ningú, ni convèncer per aquells que ens volen convèncer que cada dia hem de ser menys". Ni Rovira ha mencionat l'ANC, ni Junqueras Junts, però no ha fet falta. A menys d'un any de les municipals, els republicans ja preparen el terreny amb actes al carrer, disposats a reivindicar-se com els grans possibilitadors de l'1 d'Octubre. Avui, recordant el 20-S, Junqueras ho ha deixat així de clar: "Si van entrar a la seu d'Economia –llavors dirigida per ERC– no va ser de casualitat".

stats