L'independentisme demana a la mesa del Congrés que reconsideri el seu rebuig a la llei d'amnistia

ERC, JxCat, el PDECat i la CUP consideren que el veto de PSOE, PP i Vox "vulnera" el dret a la llibertat d'expressió

2 min
Representants de partits independentistes, Òmnium Cultural i la plataforma Amnistia i Llibertat, a les portes del Congrés

MadridDesprés que la llei d'amnistia no s'arribés ni a tramitar al Congrés pel bloqueig de la mesa del Congrés, l'independentisme torna a intentar que almenys els socialistes accedeixin a debatre-la a l'hemicicle. ERC, Junts per Catalunya, el PDECat i la CUP registraran aquest proper dimarts un recurs de reconsideració a la mesa de la cambra baixa perquè admeti a tràmit la llei d'amnistia. Inicialment havien anunciat que seria aquest dilluns però ho han hagut d'ajornar per un "error" en el text. Els quatre partits consideren, després d'haver demanat els informes corresponents als lletrats, que el veto de PSOE, el PP i Vox "vulnera" el dret a la llibertat d'expressió, així com també fa una "discriminació ideològica" dels diputats i diputades de la cambra.

En concret, l'independentisme farà cinc consideracions a la mesa del Congrés. En primer lloc, recorda que "la institució de l'amnistia és diferent de la de l'indult", ja que la primera s'ha de tramitar de manera legislativa i la segona és potestat del govern espanyol i s'aplica individualment. Segon, que "la Constitució no prohibeix l'amnistia en cap apartat i, de fet, es manté vigent la del 1977". Apunta que la carta magna justament assenyala que tota llei anterior al 1978 que es consideri inconstitucional quedarà derogada, cosa que no va passar amb la de l'amnistia. En aquest sentit, recorden per jurisprudència del Tribunal Suprem del 2012 que es considera la norma del 1977 una "llei vigent i que el fet de derogar-la correspondria exclusivament al Parlament".

Referència a altres debats

En tercer lloc, el recurs replica als lletrats de la cambra que la llei d'amnistia no es pot considerar un indult general. Els indults generals estan prohibits per la Constitució perquè suposarien donar poder al rei per concedir-los, però els grups independentistes assenyalen que la carta magna en cap cas assenyala que les Corts no puguin regular l'amnistia. De fet, branden de nou la jurisprudència del Suprem del 2012 -inicialment en el recurs difós, per error, citava una sentència del 2002 incorrecta per això el recurs no es registrarà fins dimarts- que constata que sí que es pot fer. Finalment, el recurs apunta que fins a dos cops la mesa del Congrés ha permès parlar de la llei d'amnistia des de la tribuna del Congrés, a través de peticions d'IU i el BNG. "Al·legar ara que la situació de l'amnistia és inconstitucional suposaria una situació de greuge comparatiu", afegeixen.

Ara caldrà veure si la mesa estudia ja demà mateix el recurs presentat per ERC, Junts per Catalunya, la CUP i el PDECat o bé la setmana que ve. Però els socialistes ja van advertir que no canviarien de parer en aquest sentit. Sobre la taula hi ha la resposta a l'indult i la reforma del delicte de sedició, que ni s'ha portat al consell de ministres tot i les promeses reiterades del ministre de Justícia. L'indult està en mans del Suprem, ara mateix, que ha de dictar l'informe oficial després que l'Advocacia de l'Estat evités mullar-se. Les eleccions madrilenyes del 4 de maig han trastocat el calendari ideat per la Moncloa i dilatat encara més els terminis de presentació de la reforma del Codi Penal.

stats