L'Eurocambra ofereix als eurodiputats comprovar si tenen instal·lat Pegasus al telèfon

La institució activa el servei després que el Catalangate revelés que alguns eurodiputats van ser espiats

2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, en la seva arribada a la roda de premsa a Brussel·les per l'esclat del cas d'espionatge 'Catalan Gate'

Brussel·lesL' Eurocambra ofereix als eurodiputats la possibilitat de comprovar si tenen el telèfon infectat amb el software d'espionatge de Pegasus. Els serveis de la institució han enviat un correu als parlamentaris anunciant que s'ofereix aquest servei per ordre expressa de la presidenta, Roberta Metsola. L'anunci arriba després que aquesta setmana hagi esclatat el Catalangate, una investigació de Citizen Lab que ha revelat que més d'una seixantena de polítics, periodistes i activistes catalans, entre els quals hi ha eurodiputats, van ser espiats a través d'aquest software.

Al correu electrònic, la institució aclareix que el servei es pot oferir tant a Brussel·les com a Estrasburg i que requereix com a mínim uns 30 minuts, durant els quals l'eurodiputat propietari del telèfon hi ha de ser present. Aquest dimarts es va constituir justament el comitè de l'Eurocambra que ha d'investigar el ciberespionatge de Pegasus per part de governs europeus com el d'Hongria, Polònia i també Espanya. El comitè es va constituir el mateix dia que la revista The New Yorker publicava un extens reportatge en què detallava el Catalangate i posava com a exemple l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé. També l'europarlamentària d'ERC Diana Riba, que va ser nomenada vicepresidenta segona del comitè, hauria sigut presumptament víctima d'aquest espionatge.

Aquest comitè parlamentari, però, pot trigar un any a fer la feina i arribar a conclusions que no tenen cap motiu per ser vinculants, però poden demanar compareixences de diferents individus o representants implicats, com ara de la companyia NSO Grup, propietària de Pegasus. En l'àmbit comunitari, la Comissió Europea de moment ha demanat als governs presumptament implicats que investiguin les acusacions, però ara per ara Espanya no té cap intenció de fer-ho.

També dilluns, representants polítics i de la societat civil de l'independentisme català es van reunir justament a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les per anunciar una ofensiva legal internacional contra Pegasus i també contra l'estat espanyol, el qual consideren clar responsable de la campanya d'espionatge. Els eurodiputats que podrien haver sigut espiats a través d'aquest instrument són Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Jordi Solé i Diana Riba, segons les investigacions de Citizen Lab. El servei de l'Eurocambra s'ha anunciat aquesta setmana, però segons fonts de la institució la decisió ja s'havia pres abans del Catalangate, vinculada amb la creació del comitè d'investigació de Pegasus.

stats