L'ANC convoca una manifestació el 28-F per urgir l'independentisme a tancar un acord d'investidura

Paluzie demana "accions concretes" per avançar cap a la independència

i
Cesc Maideu
3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aquest divendres

Una manifestació per demanar que s'accelerin les negociacions entre els partits independentistes que han de tancar un acord d'investidura. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol un "Govern independentista ara", i ha fet una crida a sortir al carrer el diumenge 28 de març per demanar-ho. "Volem celebrar que hem superat la barrera del 50% dels vots i animar els partits independentistes a formar un Govern", ha apuntat aquest divendres la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que també ha informat que la concentració serà a la plaça de Catalunya de Barcelona a les 12 del migdia i, mentrestant, ha encoratjat les seves bases a participar en les protestes de suport a Pablo Hasél. Ara bé, més enllà d'"animar" les formacions independentistes a formar un Govern, també hi ha un factor de pressió. "Volem accions concretes que condueixin a la independència", ha insistit Paluzie. És a dir, per a l'ANC no només calen partits que "es facin dir independentistes", sinó un Govern que "avanci cap a la independència". Com? Segons Paluzie, amb fets i no paraules, com ara "impulsar la sobirania fiscal" o desprendre's "dels grans oligopolis", sense renunciar a una "desobediència necessària".

Tot passa, però, perquè ERC, JxCat i la CUP dibuixin una estratègia conjunta. Per a Paluzie, això és imprescindible: "No podem malbaratar aquest resultat, necessitem un govern diferent del de la legislatura passada". Per això la clau de volta és "trobar consensos". L'ANC admet que les estratègies dels partits són "diferents", però els emplaça a assolir l'"objectiu que tenen en comú". Tot i no precisar si aquesta via de consens ha de prioritzar el diàleg a la unilateralitat o a l'inrevés, Paluzie ha apuntat que cal "combinar" les dues opcions. Una meta difícil de superar després que la secretària general d'ERC, Marta Vilalta, hagi afirmat que el futur Govern no serà un executiu per "tornar a la unilateralitat" i que JxCat continuï veient amb recels el diàleg amb l'Estat. "ERC mai ha renunciat a la unilateralitat en el seu programa, i encara que ara mateix tingui uns ritmes a curt termini diferents, no té tota la majoria independentista", ha rebatut Paluzie sobre la negativa dels republicans a la unilateralitat. "Quant de temps estarem demanant un referèndum acordat i l'amnistia?", s'ha preguntat la presidenta de l'entitat.

Tot i que les diferències són semblants a les d'ara fa quatre anys, l'ANC confia que la CUP faci de "punt de trobada". "El referèndum no anava en el programa de JxSí i es van trobar els consensos per fer-lo", ha repetit Paluzie, que confia que entre l'"abaixar el suflé independentista", que ha atribuït als republicans, i "les apel·lacions retòriques que no serveixen de res", que ha adjudicat a JxCat, es trobarà un consens. Ara l'aposta de l'entitat és recosir diferències amb un executiu "fort", "unit" i amb "sentit d'estat" per després, si es donen les condicions, aplicar una DUI.

Per fer-ho, l'Assemblea adoptarà un paper actiu. Paluzie també ha anunciat que impulsarà "trobades bilaterals" amb els partits sobiranistes per teixir aquest rumb. Amb el 14-F s'obre una nova etapa del Procés, i l'ANC ha volgut reivindicar "les parts comunes dels programes dels partits" i no "les divergències". "Teniu una corresponsabilitat", ha afirmat Paluzie, interpel·lant les formacions després del suport que han rebut el 14-F. Superar el 50% dels vots, per a Paluzie, també vol dir "superar les diferències". De fet, en el seu full de ruta aprovat ara fa dos anys, l'ANC apuntava que s'ha de culminar el procés d'independència si en els comicis els partits a favor de la República Catalana obtinguessin més del 50% dels vots. El pas següent, per a l'Assemblea, és aplicar la DUI. Una via que només té el suport programàtic de JxCat i, per tant, ara mateix no entra dins del consens que demanen.

stats