CADENA HUMANA PER LA INDEPENDÈNCIA
Política 20/06/2013

400 km de Via Catalana per forçar el referèndum

L'ANC i Òmnium es proposen superar aquesta Diada la mobilització del 2012

Marc Colomer
3 min
400 km de Via Catalana per forçar el referèndum

Barcelona.És fonamentalment un repte polític, però l'èxit dependrà del fet que la logística funcioni a la perfecció. Inspirada en la Via Bàltica que el 1989 va precedir la independència d'Estònia, Letònia i Lituània, la Via Catalana cap a la Independènciadel Principat, que organitzen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, pretén unir el Pertús amb Alcanar amb una cadena humana l'Onze de Setembre d'enguany. Es tracta de donar una empenta definitiva al procés d'emancipació nacional i forçar el referèndum d'independència "no més tard del 2014". Són més de 400 quilòmetres -86 municipis catalans- en el que esdevindrà una prova de foc tant de la capacitat de mobilització social del moviment sobiranista de Catalunya com del seu potencial organitzatiu.

Les entitats organitzadores de la Via Catalana cap a la Independència, que ahir van presentar el recorregut de la cadena humana, busquen una mobilització per enguany que superi la convocatòria del milió i mig de persones de la gran manifestació històrica de l'Onze de Setembre del 2012, que, sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa", va suposar un punt de no retorn en les aspiracions nacionals de la societat catalana i va precipitar el procés polític en què està immers el país. A diferència d'aquella manifestació, però, l'organització de la cadena humana requerirà precisió per garantir-ne la continuïtat al llarg del recorregut. Per això, el recorregut es dividirà en trams, i caldrà inscriure-s'hi a partir de la setmana que ve a la web Via.assemblea.cat perquè els impulsors puguin fer una distribució equilibrada dels participants al llarg del territori. Per Ferran Civit, integrant del secretariat nacional de l'ANC i un dels coordinadors de l'acció, si la cadena esdevé un "èxit logístic", "serà un èxit polític".

El símbol de la unitat civil

Passarà per l'antiga Via Augusta, "la columna vertebral dels Països Catalans". D'aquesta manera volen mostrar que, si bé la cadena se centra en el Principat, també s'ha concebut per facilitar als ciutadans del País Valencià i la Catalunya Nord -també els de les Balears- la possibilitat de continuar-la pels seus territoris. "La Via Catalana serà el símbol de la unitat del poble català per assolir la sobirania nacional", va resumir ahir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, durant la presentació de la cadena humana al Museu d'Història de Catalunya.

A Forcadell la van acompanyar, a més de Ferran Civit, la vocal d'Òmnium Rita Marzoa, Ignasi Termes, integrant del secretariat nacional de l'ANC, i Ülo Laanoja i Henn Karits, dos estonians organitzadors de la cadena bàltica del 1989. Laanoja va explicar: "Aquesta cadena deixarà una empremta molt forta en vosaltres i mostrarà a Europa i al món la vostra voluntat d'autodeterminació". I, posats a buscar la projecció internacional del procés, Forcadell destacava ahir la importància de mostrar "un poble organitzat que sap tirar endavant els seus propis projectes".

De fet, la internacionalització de la causa catalana és un dels principals objectius de la cadena humana, que, a criteri de Laanoja, donarà fruits immediats sobre la percepció de Catalunya a nivell mundial: "Després de la Via Catalana, tothom que pensi en Barcelona ja no pensarà en Espanya, sinó que pensarà en Catalunya". "Si ho vam poder fer els tres petits Països Bàltics, estic segur que Catalunya també ho podrà fer", va afegir-hi Henn Karits.

Un procés inclusiu

El recorregut, més enllà de l'element de facilitar la continuïtat "geogràfica, social i cultural" entre la Catalunya Nord, el Principat, el País Valencià i les illes Balears, s'ha concebut per llançar també un missatge "inclusiu" especialment als territoris amb més penetració del sobiranisme civil, com les àrees metropolitanes de Barcelona i de Tarragona. Així, la cadena, que en la major part del recorregut transcorrerà per la franja litoral, es desviarà expressament cap als territoris amb menys suport social al procés amb la intenció d'"implicar a tothom" en un projecte col·lectiu que, a criteri dels organitzadors, acabarà beneficiant a tothom, també els que no el comparteixin.

Per garantir una cobertura gràfica a l'altura de l'acció, l'ANC i Òmnium mobilitzaran més d'una vintena de mitjans aeris i 800 fotògrafs per fer el que volen que sigui la fotografia més llarga del món, que retrati tots i cadascun dels participants. La Via Catalana cap a la Independència, un repte polític i logístic sense precedents al país.

stats