Política 05/11/2020

JxCat presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat

ERC manté la incògnita mentre es reuneix per negociar amb la Moncloa

Núria Orriols / Ot Serra
5 min
La diputada de JxCat Laura Borràs des de l'atri del Congrés.

Barcelona / MadridJunts per Catalunya presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat del 2021. Així ho ha anunciat la portaveu al Congrés, Laura Borràs, en roda de premsa des de la seu del partit, on ha denunciat una "manca de voluntat" de negociar del govern espanyol i les debilitats que tenen, segons el seu parer, els comptes de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. "És un crit d'alerta", ha clamat la portaveu del grup a Madrid, que ha enumerat una sèrie de greuges i la "insuficiència" de recursos per a Catalunya. Aquest posicionament públic expressat per Laura Borràs implica un nou punt i a part amb els quatre diputats del PDECat (que ja fan vida separada), ja que dilluns la formació de David Bonvehí va anunciar que no bloquejarà els comptes espanyols.

Ara bé, ¿el no de Junts per Catalunya és definitiu? Segons Laura Borràs, això dependrà de la Moncloa. La diputada no ha tancat la porta a canviar el seu posicionament si els socialistes i Podem negocien. No ha concretat quines condicions, però sí que ha dit que hi ha d'haver moviments en termes pressupostaris i també en el marc del conflicte polític amb Catalunya. A diferència del 2019, però, quan JxCat també va presentar esmena a la totalitat, no ho ha condicionat explícitament al dret a l'autodeterminació i a l'amnistia.

Borràs ha fet una llista de motius per presentar aquesta esmena. "Seria irresponsable donar un sí acrític als pressupostos i l'esmena a la totalitat resumeix el conjunt de la crítica", ha sentenciat. Segons la portaveu, la inversió de gairebé 2.000 milions d'euros que preveuen els pressupostos de l'Estat no es correspon amb el que li pertocaria a Catalunya, i a més ha remarcat que Madrid "no executa" mai tot allò que preveu invertir al territori. També ha subratllat que el projecte de pressupostos no inclou el pagament del "deute" acumulat amb Catalunya per la disposició addicional tercera prevista a l'Estatut, ni el finançament de la llei de dependència ni les aportacions de l'IRPF a les entitats socials corresponents a Catalunya. A més, ha afegit, tampoc aborda el problema del "dèficit fiscal" que manté, ha dit, la Generalitat infrafinançada.

La diputada de Junts ha recelat, alhora, de la pujada d'impostos que preveuen els comptes perquè, des del seu punt de vista, dificulten la reactivació econòmica. "De veritat que la solució és apujar els impostos?", s'ha preguntat la portaveu de JxCat, que també ha retret al govern espanyol la pujada de la quota dels autònoms en plena crisi econòmica i amb efectes retroactius des de principis d'any -arran d'un acord del 2018 entre l'executiu i algunes organitzacions de treballadors per compte propi a canvi de beneficis en pensions o atur-. Pel que fa als grans impostos, el pressupost del govern espanyol preveu que pugin un punt per a l'impost de patrimoni en aquells de més de 10 milions (del 2,5% al 3,5%), tres punts per a l'IRPF a les rendes de capital de més de 200.000 euros l'any, així com dos punts per a l'IRPF de les rendes de treball de més de 300.000 euros. El projecte també preveu l'increment de l'IVA de les begudes ensucrades per augmentar els ingressos estatals.

En relació precisament amb aquest impost, l'IVA, Borràs ha criticat durant la roda de premsa que no es redueixi per a aquells sectors més afectats per les restriccions per la pandèmia o que no s'utilitzi l'instrument de les deduccions fiscals per augmentar la venda de béns com el cotxe elèctric. Per a ella, els comptes parteixen d'unes previsions massa "optimistes" -cosa que també ha dit aquest dimecres l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal- i s'haurien de revisar a la baixa.

Alhora ha denunciat l'augment d'altres partides, com el pressupost públic per a la Casa Reial -que creix un 6,9% en un any de pandèmia i en "ple escàndol" per la presumpta corrupció del rei emèrit-, així com els diners que van destinats a despesa militar. En relació als fons europeus, que aniran inclosos als pressupostos espanyols, Borràs ha assegurat que no poden estar "condicionats" a l'aprovació dels comptes, ja que segons la diputada han d'arribar igualment des de la Unió Europea.

El diputat del PDECat Ferran Bel en una sessió recent  al Congrés.

Divorci amb el PDECat

El posicionament afegeix distància amb el dels diputats del PDECat i se suma a les diferències que ja es van produir amb l'estat d'alarma: els quatre parlamentaris del Partit Demòcrata hi van donar suport, mentre que els quatre de Junts es van abstenir. El diputat Ferran Bel va anunciar dilluns que no presentaria esmena a la totalitat als pressupostos perquè bloquejar-los seria una "irresponsabilitat". Borràs ha declinat pronunciar-se sobre això, assegurant que ella signa l'esmena a la totalitat com a portaveu de JxCat -el PDECat no hi votarà a favor- i que si hi ha negociacions paral·leles entre el Partit Demòcrata i la Moncloa ha de donar explicacions la formació de David Bonvehí. De fet, aquest dijous, segons expliquen fonts del ministeri d'Hisenda a l'ARA, ja s'ha citat el PDECat a parlar dels comptes, així com la resta de grups parlamentaris que s'han mostrat disposats a negociar, també ERC.

Bel ja va admetre a principis de setmana aquests contactes amb el PSOE i que la negociació se centraria en termes pressupostaris i no en el conflicte amb Catalunya, a diferència del que ha dit Borràs. Arran de la pandèmia, el PDECat considera que el més important ara és negociar amb Madrid per aconseguir recursos: una de les coses que va demanar Bel, per exemple, és un fons per fer front al coronavirus destinat als ajuntaments.

PNB i Cs no en presenten

A 24 hores perquè acabi el termini per presentar esmenes a la totalitat, s'ha confirmat que el PNB i Cs no en presentaran, i es manté la incògnita d'Esquerra. Els nacionalistes bascos han informat que donen un "marge de confiança" al govern espanyol per negociar l'articulat del projecte, de manera que l'aval a la tramitació inicial no pressuposa un vot afirmatiu quan s'hagi de votar definitivament al desembre. Caldrà, pel camí, discutir qüestions en benefici de la ciutadania basca, ha subratllat el PNB en un comunicat.

Pel que fa a la formació taronja, el seu portaveu al Congrés, Edmundo Bal, ha comparegut en roda de premsa per explicar que en la reunió d'aquest matí amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, ha proposat que els pressupostos incloguin la màxima inversió possible en sanitat i una línia d'ajuts directes a autònoms i petites empreses. Bal ha subratllat que hauria de cobrir fins a un 75% de la facturació de l'exercici del 2019 per a aquells negocis de fins a 50 treballadors que hagin vist reduïda en un 50% la seva activitat com a conseqüència de la pandèmia. Segons el dirigent taronja, la seva idea és que els autònoms sense treballadors contractats també puguin rebre ajudes, però en menor mesura.

"Feu-nos els papers", ha estat la resposta dels seus interlocutors, segons Bal, que ha interpretat aquestes paraules amb optimisme. El portaveu de Cs ha insistit també en el compromís del govern espanyol per no apujar l'impost del dièsel, de manera que les negociacions, segons el seu punt de vista, segueixen un bon camí. És en aquest sentit que Bal ha advertit que ERC no podrà entrar en la mateixa equació que Cs si els comptes respecten les "línies taronges", més enllà que l'executiu també mantingui reunions paral·leles amb els republicans. "L'important són les propostes", ha assenyalat.

stats