Política 28/07/2020

El jutjat accepta la petició de la Fiscalia i suspèn el tercer grau de Romeva, Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart

No es pronuncia sobre Forcadell, però, perquè no està sota la seva jurisdicció

Ara
4 min
Els presos, durant l'acte que s'ha fet a les portes de la presó de Lledoners

BarcelonaEl jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha acceptat la petició de la Fiscalia i ha suspès el tercer grau –amb efectes immediats– de cinc dels presos polítics: Romeva, Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart. El moviment de la Fiscalia provincial de Barcelona contra el tercer grau dels presos polítics s'ha produït aquest mateix matí. Aquest dimarts el ministeri públic ha recorregut davant la jutge de vigilància penitenciària el tercer grau de sis dels presos i ha reclamat que se suspengui immediatament el règim de semillibertat en què es troben des del passat 14 de juliol i que fa que només vagin a la presó a dormir de dilluns a dijous.

En concret, la Fiscalia de Barcelona ha recorregut el tercer grau concedit a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per ara encara no ha recorregut ni el de Josep Rull ni el de Jordi Turull. Tampoc el tercer grau de Dolors Bassa –en el seu cas empresonada a Puig de les Basses, a Girona– ha sigut per ara impugnat pel ministeri públic. La jutge, però, no s'ha pronunciat sobre Forcadell, perquè no està sota la seva jurisdicció.

Segons el ministeri públic, aquesta classificació, en alguns casos abans de complir una quarta part de la pena i poc després de la classificació inicial en segon grau, pot crear certa "sensació d'impunitat". En sis recursos pràcticament idèntics i reiterant argumentacions anteriors, el fiscal diu que els primers permisos i sortides gràcies al 100.2 es van concedir al gener i al febrer, molt poc després de ser classificats en segon grau i que alguns d'ells complissin la primera quarta part de la pena, cosa que, segons l'escrit, és "inusual per delictes i condemnes greus". A més, a alguns d'ells se'ls van ampliar els horaris de les sortides "sense cap justificació". "Ara, transcorreguts només sis mesos des de la classificació inicial en segon grau, es progressa a tercer grau, cosa que, lluny d'afavorir el compliment de les finalitats de la pena, crea una total sensació d'impunitat a l'intern i la societat", assegura.

Progressió incompatible

Per al fiscal, la progressió tan ràpida al tercer grau és "incompatible" amb la finalitat retributiva i de prevenció general i especial de la pena, així com amb la finalitat de reeducació i resocialització. De fet, diu que tots els presos tenen assegurada la reinserció social, ja que abans, durant i després dels fets han tingut feina, família i entorn social estables. Per això considera que la pena ara té com a objectiu la prevenció i "ha de constituir un mitjà d'utilitat social i d'intimidació al delinqüent, de retribució per l'acte comès, causant a l'autor una sensació que els seus fets tenen unes conseqüències perjudicials". "L'internament efectiu és l'única manera de conscienciar el delinqüent que no pot abusar de la situació de poder que tenia convertint la seva voluntat en llei", afegeix.

També considera que la pena té l'objectiu de fer que l'intern vulgui i pugui viure respectant la llei, i el ministeri públic assegura que cap dels polítics presos assumeix que els fets comesos van ser delictius. De fet, el fiscal assegura que els falta una "evolució suficient en el tractament" per poder accedir a certs beneficis penitenciaris, i diu que cap d'ells ha participat en un tractament grupal o individual per tractar el delicte comès i els "dèficits detectats". Els únics tractaments realitzats, segons el fiscal, són les sortides programades gràcies al 100.2, que en el cas de Forcadell ja ha sigut suspès pel Suprem.

Amb la interlocutòria del Tribunal Suprem de dijous a la mà, el moviment de la Fiscalia fa presagiar que aquest cap de setmana els presos ja no podran gaudir del tercer grau. Apel·lant a la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), el Suprem fixava que un recurs de la Fiscalia seria suficient per suspendre l'aplicació de qualsevol element que contribuís a l'excarceració dels presos.

Els presos polítics parlen de venjança

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, un dels afectats, ha afirmat després de la decisió de la Fiscalia de Barcelona de recórrer el tercer grau de sis presos polítics que "no són justos ni fan justícia" sinó que "fan política i apliquen venjança". A través de Twitter, l'ex vicepresident ha reivindicat que el tercer grau no és ni impunitat ni llibertat sinó "un dret penitenciari que tenen tots els presos" menys els líders independentistes.

Posteriorment, Junqueras ha penjat un vídeo en què ha advertit que l'independentisme sortirà victoriós tot i l'embat judicial. "Avui tornem a constatar que ens tenen molta por i ens volen tancats. Nosaltres sabem que això forma part del camí. De la presó se'n surt, i en sortirem per guanyar i per portar aquest país a la llibertat", ha dit.

L'exconseller Raül Romeva, que també en patirà les conseqüències de manera immediata, ha admès que s'ho esperava. "Era previsible. Ens tornen a la presó perquè són incapaços de tornar a la política. La venjança no s'atura", ha escrit al seu compte de Twitter.

Com Junqueras, també ha fet un vídeo després en què ha assegurat que han nascut per "guanyar" i que acompanyaran Catalunya "cap a la llibertat". A través de Twitter, l'exconseller ha dit que els tornen a tancar a la presó perquè "tenen por". Romeva ha apuntat que la situació actual "forma part del camí difícil, llarg i dolorós" però que és "irreversible". "Sortirem de la presó. Hem nascut per guanyar i acompanyar el país cap a la llibertat", ha sentenciat.

L'exconseller Jordi Turull ha enviat un missatge d'ànims als presos polítics afectats per la suspensió del tercer grau. "No afluixeu, no afluixem i ens en sortirem", ha escrit en una piulada al seu compte de Twitter. "I llavors veurem, nosaltres i les futures generacions, que res haurà estat en va i que tot al final haurà valgut molt la pena", continua el missatge, que acaba amb un clam: "Per la llibertat, per la democràcia i per Catalunya" i per la "llibertat dels presos polítics i exiliats".

stats