Política 25/09/2018

La justícia belga s'agafa sis setmanes per decidir com procedeix en el cas Llarena

El jutge accepta que el cas el dirimeixin tres magistrats, tal com havia demanat la defensa de l’Estat

Esther Herrera
2 min
L'advocat belga que defensa Llarena, Hakim Boularbah, atenent els mitjans de comunicació

Brussel·lesEl jutjat francòfon de primera instància de Brussel·les s'ho prendrà amb calma. La defensa de Puigdemont i els exconsellers i la de l’estat espanyol discrepen sobre com s’ha de procedir. L’advocat del magistrat de l’Audiència Nacional, Hakim Boularbah, ha insistit que el jutge belga no té jurisdicció per jutjar-lo; per contra, els advocats dels polítics catalans consideren que sí que s’ha de pronunciar sobre el cas. Davant d'aquesta situació, ara la justícia belga tindrà un total de sis setmanes per decidir què fa.

Els advocats tenen un mes per enviar els seus escrits i el jutge tindrà un màxim de dues setmanes més per decidir. La defensa de l’Estat considera que s’hauria de tancar el cas perquè els jutges belgues no hi tenen competència perquè s’està vulnerant la immunitat del país. “És l'única línia argumental que els queda”, assegura el lletrat defensor dels polítics catalans, Gonzalo Boye, que considera que el jutge belga sí que s’ha de pronunciar sobre el fons de la qüestió.

El jutge també ha acceptat que el cas el dirimeixin tres magistrats, tal com havia demanat la defensa de l’Estat, ja que també hi estaven d’acord els lletrats dels polítics catalans. “És el millor i el més positiu, tenint en compte la complexitat del cas –ha assegurat Boye–. Estem contents per aquesta decisió”, ha admès.

Segons ha explicat Boularbah, el jutge prendrà una decisió per escrit en un màxim de sis setmanes, és a dir, a finals d’octubre, tot i que no hi haurà més audiències, previsiblement, “fins al febrer o el març”, quan es tractarà sobre la jurisprudència o sobre el fons de la qüestió.

Els líders independentistes van demandar el jutge Llarena per una declaracions en un acte a Oviedo, en què va dir que els Jordis i els exconsellers no són "presos polítics". “Una falta molt greu”, segons indica la demanda.

Aquest cop, de l’equip demandant només era a l’audiència, pública, l’exconseller de Cultura, Lluís Puig.

L’última vegada que es van trobar les dues parts va ser el 4 de setembre, quan es va ajornar la data després que ho sol·licités la defensa de Llarena per poder preparar millor el cas.

stats