Política 11/01/2021

La justícia arxiva la causa contra Adrià Carrasco, que ja és a Catalunya

El membre del CDR d'Esplugues portava més de mil dies exiliat a Bèlgica

Xavi Tedó
3 min
Adrià Carrasco i Tamara Carrasco, a les portes del TSJC  aquest dilluns

BarcelonaAdrià Carrasco, membre dels CDR exiliat a Bèlgica des de fa dos anys i vuit mesos arran de la detenció de Tamara Carrasco, ja és a Catalunya després que la justícia hagi arxivat la causa contra ell. El jove d'Esplugues de Llobregat va ser acusat primer de terrorisme per l'Audiència Nacional, però després el tribunal es va inhibir i va traslladar el cas a un jutjat ordinari de Catalunya, que ha decidit tancar la instrucció. "El jutjat de Granollers ha dictaminat que no hi ha proves que acreditin cap delicte", ha assenyalat una representant del grup de suport del jove en una roda de premsa davant del TSJC, en la qual també hi era Carrasco.

"L'acusació ha acabat en res i demostra que tot ha estat un nou muntatge que només buscava desmobilitzar el moviment independentista", ha denunciat Carrasco, que ha criticat "la connivència dels mitjans de comunicació per reproduir el relat policial". "Seguirem lluitant, començant per l'amnistia", ha afegit el jove, que ha deixat clar que "l'amnistia permet el retorn dels exiliats i el dret a l'autodeterminació".

Ara Carrasco només estava acusat de desordres públics per haver participat en els talls de carretera i en l’obertura de peatges durant la Setmana Santa del 2018 arran de la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a Alemanya. El grup de suport ha denunciat "els mil dies d'injustícia, de patiment i d'exili" de Carrasco, però ha agraït també la "solidaritat" que ha rebut el jove durant tot aquest temps. Avui mateix s'ha convocat una concentració a les 19.30 h davant l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat per celebrar l'absolució.

L'arxivament de la causa contra el jove arriba tres mesos després que Tamara Carrasco també fos absolta dels delictes de terrorisme i de desordres públics que requeien contra ella. L'activista de Viladecans va ser detinguda el 10 d'abril del 2018, el dia que va fugir l'Adrià, en el marc de la primera gran causa contra els CDR per terrorisme, que ha acabat quedant en no res.

Carrasco va estar acusada durant més d'un any per aquest delicte a l'Audiència Nacional, que la va confinar al seu municipi. Finalment el jutge va acabar desestimant els arguments de la Fiscalia i va passar el cas a un jutjat penal de Barcelona. El ministeri públic la va acusar d'incitació a cometre desordres –demanava set mesos de presó–, però la jutge que ha examinat el cas considera que Carrasco és innocent.

Aquesta sentència va suposar un gran revés per a la que va ser la primera gran causa contra els CDR per terrorisme. La jutge va criticar la investigació de la Guàrdia Civil i la postura de la Fiscalia. D'una banda, va negar que hi hagués proves que durant les accions de protesta per la detenció a Alemanya de l'expresident Puigdemont el març del 2018 es produïssin "desordres". De l'altra, va carregar contra el cos armat per haver basat tota la seva causa per un delicte tan "greu" com el de terrorisme en un missatge de WhatsApp interceptat a les xarxes socials.

Mostres de suport de partits i entitats

Partits i entitats independentistes han celebrat l'absolució de Carrasco amb diferents missatges als seus comptes de Twitter. El CDR de Catalunya ha celebrat que "després de tant patiment, l'Adri torna a casa" i ho ha qualificat de "victòria popular". "Gràcies a tothom que ho ha fet possible!", ha afegit el CDR, que no ha volgut desaprofitar l'ocasió per enviar el seu suport a "totes les represaliades".

El Consell per la República ha destacat que "el procés repressiu contra l'Adri Carrasco ha acabat: no té ordre de detenció i el jove activista ha tornat al seu poble". "La lluita continua i seguirem fins a la plena llibertat, fins a la República Catalana!", ha dit la institució amb seu a Brussel·les.

La CUP també ha celebrat el retorn a Catalunya de Carrasco donant-li la benvinguda.

stats