Junqueras veu l'indult com un "triomf" de l'independentisme que demostra les "febleses" de l'Estat

Puigneró replica el líder d'ERC que l'únic "triomf" és "la independència i la fi de la repressió amb l'amnistia"

ARA
3 min
Oriol Junqueras, a la presentació del seu nou llibre aquest dissabte a Barcelona.

BarcelonaFalten realment pocs dies perquè el govern espanyol aprovi els indults en consell de ministres –podria ser aquest dimarts mateix– i el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha volgut presentar la mesura aquest diumenge com un "triomf" de l'independentisme. Si bé en un inici els dirigents independentistes s'havien oposat als indults, a mesura que han anat passant els mesos han modulat la seva posició fins a avalar-los deixant clar, això sí, que no resoldran el conflicte polític ni posaran fi a la repressió i que la seva aposta continua sent l'amnistia. "L'indult és un triomf de l'independentisme perquè demostra les febleses dels aparells de l'Estat", ha afirmat Junqueras en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La tesi del líder d'Esquerra és que el govern espanyol ha decidit tirar endavant la mesura amb la vista posada en la justícia europea, on tots els líders independentistes volen acabar portant la seva condemna. De fet, tres dels presos polítics, Jordi Turull, Jordi Cuixart i Josep Rull, ja han presentat recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg. Junqueras ha assegurat que les condemnes del Tribunal Suprem "no resistiran la confrontació" amb la justícia europea i que "l'Estat intenta protegir-se davant d'això i intenta fer-ho revertint algunes de les mesures abusives que ha pres en tot aquest període".

Junqueras, a més, també ha replicat a les veus de dins de l'independentisme que asseguren que la mesura de gràcia no ajudarà a portar Catalunya a la independència. "S'equivoquen", ha contestat el líder d'ERC. "Si estem a la presó és perquè estan convençuts que si estem fora ajudarem més a la independència", ha afegit Junqueras. En aquest sentit, el líder republicà ha tornat a insistir que ell intentarà ajudar des d'on calgui, des de la taula de diàleg o des d'on ERC consideri. A la pregunta sobre si ell vol l'indult, ha respost: "Si som més útils estant a fora que a dintre, és evident que volem ser útils". El líder d'ERC no ha volgut entrar en el fet que els indults siguin reversibles, però sí que ha subratllat que la seva opinió i compromís són "ben coneguts per tothom".

En la mateixa línia que Junqueras, també s'ha expressat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que en una entrevista a El Nacional, ha assegurat que l'indult serà el "preludi de la derrota que patirà l'estat espanyol a Europa", perquè "legitimarà encara més" que l'1-O "no és cap delicte". Cuixart ha subratllat que els poders de l'Estat "no són aliens a les demandes internacionals que li recriminen la flagrant vulneració de drets". Malgrat aquest gest, ha augurat que el "tacticisme i les estratègies de curta volada" encara predominen al PSOE, i que no hi ha una voluntat real d'afrontar el conflicte política "donant la veu al poble". Segons ell, "falta molta cultura democràtica a l'Estat, que no té cap projecte polític seriós per a Catalunya més enllà del sotmetiment".

Puigneró replica Junqueras

En canvi, no ho veu de la mateixa manera el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que aquest diumenge des de Waterloo ha replicat Junqueras. Puigneró considera que els indults no són "en cap cas" un "triomf". "El que volem amb els indults és que si s'han de fer que es facin", ha dit el vicepresident, que ha subratllat que el "triomf" per a JxCat és "la independència i la fi de la repressió amb l'amnistia". "Aquest és el triomf que hem d'aconseguir", ha dit en roda de premsa conjunta amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, amb qui ha mantingut una trobada a Bèlgica al costat també de tots els consellers de Junts per Catalunya del Govern.

JxCat repta Sánchez a explicar els indults al Parlament

Pel que fa a l'acte de Pedro Sánchez al Liceu i la plantada del Govern, ha indicat que ell coincideix amb Pere Aragonès que si el govern espanyol "vol fer alguna cosa que la faci, però que deixi d'especular sobre aquestes qüestions, perquè l'únic que fa és especular amb el patiment de moltes persones". I ha citat no només els presos, sinó també els afectats pel Tribunal de Comptes, els del jutjat d'instrucció 13 i els d'altres procediments. Per Cuixart, la conferència de Pedro Sánchez és una "operació per no reconèixer que l'indult no el fan per iniciativa pròpia". "L'Estat sap que és una anomalia democràtica a la UE: l'únic estat membre amb presos i exiliats polítics", ha argumentat.

Per la seva banda, Puigdemont i Puigneró han desafiat el president espanyol, Pedro Sánchez, a venir al Parlament a explicar els indults. Des de Waterloo, Puigdemont ha defensat la proposta perquè a la cambra catalana és "on es pot debatre, on es fa política" i al Liceu "es fa òpera i teatre". Puigneró ha afegit que "en lloc d'anar al Liceu a fer màrqueting amb els indults hauria de donar explicacions al Parlament, mirant "als ulls dels diputats" catalans per explicar "per què ha pres aquesta decisió" d'indultar els presos.

stats