Junqueras avala els indults: "Hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte"

Estén la mà en un article a l'ARA a tots "els que es van sentir exclosos" de l'1-O i qüestiona la unilateralitat

2 min
Oriol Junqueras arribant al parlament de Catalunya

BarcelonaDesprés que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi obert la porta a concedir els indults als presos polítics a principis d'aquest estiu, arriba una declaració d'Oriol Junqueras, president d'Esquerra, que implícitament avala el moviment de la Moncloa com a primera pedra per resoldre la situació. En un article publicat a l'ARA, Junqueras assegura que "hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte".

Tot i que manté que l'amnistia segueix sent la seva "prioritat" per "acabar amb la persecució judicial", també defensa mesures per "pal·liar el dolor de la repressió i de la societat catalana". "Qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí", assegura, malgrat que anteriorment havia rebutjat la via dels indults com la majoria dels presos polítics. "Se'l podien fotre per on els hi càpiga", va dir l'octubre del 2019 a Nació Digital. Ara, però, Junqueras creu que "és el moment de l'audàcia política, el coratge democràtic i la reconciliació social" i insta el govern espanyol a demostrar-ho.

Ara bé, el líder d'Esquerra no només avala els indults com a primer pas per a la resolució del conflicte (tot i demanar també una resposta pes als més dels 3.000 represaliats), també fa autocrítica sobre l'1-O i la proclamació d'independència.

"Més de tres anys després del referèndum de l'1 d'Octubre, des d'ERC hem fet una reflexió profunda sobre les nostres fortaleses i febleses, els errors i els encerts, per extreure'n aprenentatges", diu el líder d'Esquerra a l'article i, malgrat que creu que l'Estat va actuar "allunyat de principis democràtics", també fa autocrítica: "Hem de ser conscients que la nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana". En aquest sentit, "estén la mà" a tots aquells que "es van sentir exclosos" de l'1 d'Octubre.

Manté que la independència és la "millor eina" per "ajudar la gent del país", però defensa "adaptar" les estratègies a les circumstàncies per ser "guanyadores". "Ens cal ser més, una majoria incontestable, plural i transversal, que demostri que governa bé i per a tothom", afirma.

La via escocesa

Junqueras defensa la resolució del conflicte per les "vies democràtiques", i situa l'exercici de l'autodeterminació com la millor manera de fer-ho. "Volem que tota la ciutadania del nostre país pugui decidir si desitja que Catalunya sigui un estat independent en forma de república o si aposta per mantenir-se dins l'estat espanyol", conclou, i defensa la via escocesa del referèndum acordat. "És l'opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu que cal assolir", es reafirma, i aposta de manera clara per la via acordada enfront de la unilateralitat que es va exercir el 2017.

Junqueras defensa la taula de diàleg assolida per l'acord entre Esquerra i el PSOE, fins i tot admetent que no donarà resultats immediats, però afirma que seria una "irresponsabilitat caríssima" prescindir-ne. "Per molt que es critiqui i ridiculitzi, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en ella mateixa", conclou.

stats