ERC presenta un decàleg per combatre Vox i acusa el PSC de "blanquejar" l’extrema dreta

Aragonès proposa impulsar un "cordó sanitari" contra els d'Abascal, que tindran escons al proper Parlament

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha liderat aquest divendres l'acte al Camp de la Bota.

BarcelonaERC ha acabat situant finalment la lluita contra Vox al centre del seu discurs de campanya. Aquest dijous el president del partit, Oriol Junqueras, ja alertava de l'ascens del partit d'extrema dreta, i aquest divendres Esquerra ha presentat un decàleg per "confrontar" amb la formació de Santiago Abascal, que, segons preveuen totes les enquestes, seurà al proper Parlament. Els republicans volen que aquest decàleg l'assumeixin totes les formacions amb representació parlamentària i actuï com a "cordó sanitari" contra Vox. I ja ha aprofitat per carregar contra el PSC abans de saber si també s'hi comprometrà: el candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha acusat el PSC de "blanquejar l'extrema dreta".

ERC ha escollit un lloc simbòlic per formular la seva proposta: el Camp de la Bota, on 1.700 persones van ser afusellades pel franquisme entre el 1939 i el 1952. L'encarregat de recordar-ho ha sigut l'exconseller Raül Romeva, que ha reivindicat la feina feta per ERC a la Generalitat en memòria democràtica. Ha posat d'exemple el pla de fosses que ell mateix va impulsar i que ha continuat la consellera Ester Capella, i ha recordat les gestions de l'exconseller Carles Mundó per aconseguir el tancament de la presó Model de Barcelona. "Les polítiques més ambicioses en memòria democràtica han vingut des de l'esquerra", ha proclamat.

Un cop reivindicada la feina feta, la número quatre de la llista d'ERC, amb molta presència en aquesta campanya, Najat Driouech, ha sigut l'encarregada de llegir el decàleg. Hi destaquen les proclames de no cedir "un mil·límetre davant del discurs ple de falsedats del feixisme", però també es parla de la conveniència de no "demonitzar el seu electorat". "No hem d'excusar les seves actituds, però hem de ser conscients que entre el seu electorat només es busquen solucions fàcils als problemes", ha reblat. Tot el discurs que ERC ha elaborat contra Vox sempre va parar al mateix punt: l'acusació final que el PSC, si guanya els comicis, no dubtarà en acceptar els vots de l'extrema dreta per fer president Salvador Illa. I l'encarregat de carregar contra els socialistes ha sigut el candidat republicà, Pere Aragonès. "Estan preparant el terreny per acceptar els vots del feixisme", ha assegurat. Com a mostra, segons el republicà, el fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, lloés dimecres Vox per haver facilitat la tramitació d'un decret sobre els fons europeus.

Taula de diàleg

Aquest divendres en la campanya d'ERC també s'ha parlat de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, que fins ara no havia sigut un element gaire present. De fet, si en algun moment va tenir protagonisme va ser perquè els republicans van presentar una moció a Madrid defensant aquest instrument, i no perquè sigui un element recurrent als mítings. Ha sigut el president del partit, Oriol Junqueras, qui ha fet una defensa encesa de la taula. "Insistir que volem negociar és l'única manera perquè se'ns obrin les portes de la comunitat internacional", ha argumentat en una entrevista a RAC1.

El 26 de febrer de l'any passat és la data de l'única reunió d'aquesta taula. Des que va esclatar la pandèmia, pocs dies després d'aquella trobada a la Moncloa, el PSOE ha anat encadenant excuses per no tornar-la a convocar. JxCat tampoc ha mostrat gaire interès per impulsar-la. Però Junqueras ha evidenciat aquest divendres que segueix apostant per intentar reunir-la i que no es deixarà de convocar perquè ERC perdi algun dia la paciència. "No podem abandonar-la [la taula] de cap manera", ha conclòs. Per defensar el diàleg amb l'Estat, Junqueras ha parlat d'exemples internacionals. Ha citat Mahatma Gandhi, Nelson Mandela i Gerry Adams, que en el seu dia també van negociar amb "aquells que els havien empresonat".

Una de les obsessions d'ERC és explicar, intentant esvalotar el mínim l'independentisme més abrandat, que la tardor del 2017 les coses no van sortir com havien esperat. Els republicans creuen que l'1-O i el 3-O van ser un èxit, però que a partir de llavors tot va canviar per anar a pitjor. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, és qui ho explica amb més cruesa. Avui Junqueras també ha parlat de què va fallar. Com va dir en una entrevista a l'ARA dimecres, no creu que tornar ara mateix a apostar per la via de d'una declaració unilateral sigui el més prudent. "No volem una DUI que duri uns segons, volem fer una República per a tota la vida", ha explicat. Així, per a Junqueras l'estratègia passa per intentar que l'independentisme creixi –"Aconseguir ser més i més forts", ha dit– i mantenir oberta sempre la porta del diàleg amb l'Estat. La seva tesi actual és que renunciar a la negociació seria "absolutament contraproduent". "Renunciar a qualsevol àmbit de negociació ens tanca les portes de la comunitat internacional", ha resolt.

stats