Política 05/06/2013

Junqueras celebra la dimissió de Martorell

"Mentre no es resolgui el cas no ha de ser responsable de Presons", assegura a TV3. ERC defensa recuperar successions sigui quin sigui el límit de dèficit fixat per Madrid

Ara
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, celebra la dimissió del director general dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Xavier Martorell, arran del cas dels espies. Justícia ha confirmat la dimissió, que ha estat acceptada pel conseller Germà Gordó. En una entrevista a TV3, Junqueras ha constatat que Martorell "no ocuparà un càrrec públic a Presons". "I ho celebrem perquè mentre no es resolgui el cas no hi ha de ser", ha afirmat. "Hem insistit que a risc de ser injustos, s'ha d'exigir la màxima transparència, i Martorell està sota sospita", ha afegit. ERC ja va demanar la setmana passada al Parlament la dimissió del responsable de Presons, sota sospita pels seus suposats encàrrecs a l'agència Método 3. El portaveu parlamentari Oriol Amorós ha confirmat aquest dimecres al matí que els republicans han conegut la dimissió de Martorell "de matinada" d'un membre del Govern. La notícia l'ha publicat 'La Vanguardia'.

Dret a decidir

"El faria tremolar una oferta del govern espanyol?", ha preguntat la periodista Ariadna Oltra a Oriol Junqueras en l'entrevista d'aquest matí a TV3. La resposta li ha sortit de l'ànima: "Au, va, on vas a parar!". "Els que vulguin creure o ens vulguin fer creure, que no és el mateix, que el govern espanyol ens farà una oferta, que se n'hi vagin a parlar", ha afegit. Junqueras insisteix que no creu que hi hagi cap oferta de Madrid i tampoc és partidari de perdre-hi temps. Si fos per ell, la consulta es faria demà mateix. Junqueras ha evitat, però, discrepar amb el president Mas sobre l'estratègia i el full de ruta sobiranista.

Impostos i dèficit

Més diferències hi ha sobre la configuració dels pressupostos. ERC continua confiant que CiU apujarà l'impost de successions o de patrimoni, sigui quin sigui el límit de dèficit fixat per Madrid. Aquest dimarts, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va condicionar la decisió al sostre fixat pel ministre Montoro. Homs va dir que l'executiu no implantarà més taxes ni apujarà l'impost de successions fins que no decideixi si presenta el pressupost, un cop el govern espanyol hagi fixat l'objectiu definitiu de dèficit per a Catalunya.

"A mi ningú m'ha dit que no", ha dit el president d'ERC, Oriol Junqueras. Tot i les declaracions d'Homs, Junqueras adverteix que caldrà apujar impostos, passi el que passi amb el dèficit: "Per més que es mogui el sostre de dèficit, és una part petita del conjunt pressupostari". "L'acord de governabilitat diu que, en un context tan difícil com l'actual, hem de demanar un esforç a qui més té per donar-ho a qui ho necessita", ha remarcat Junqueras. "Continuo donant per vàlid l'acord signat", ha afegit.

"Proposem de forma temporal apujar els impostos sobre el 9% de les rendes més altes del país", ha insistit Junqueras. ERC també defensa abaixar l'IVA, per bé que és una decisió del govern espanyol.

stats