Política 04/11/2016

El jutge obre judici oral contra Chaves i Griñán pels ERO

Griñán haurà de pagar una fiança de 4,2 milions d'euros

Agències
1 min
ELS DOS ÚLTIMS PRESIDENTS 
 José Antonio Griñán i Manuel Chaves, els dos últims presidents de la Junta d'Andalusia i del PSOE a nivell estatal, acabaran declarant davant del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i del Tribunal Suprem, respectivament, per la seva responsabilitat en l'àmplia trama de concessió i aplicació d'ERO fraudulents.

SevillaEl jutge de reforç Álvaro Martín, que investiga el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents a Andalusia, ha dictat la interlocutòria d'obertura de judici oral contra els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán i uns altres 24 antics alts càrrecs de l'administració andalusa, entre els quals 6 exconsellers.

A més, el magistrat ha imposat una fiança de 4.214.702 euros a José Antonio Griñán.

A la interlocutòria, amb data d'ahir i a la qual ha tingut accés Europa Press, el jutge obre judici oral als exconsellers de la Junta José Antonio Viera, Carmen Martínez Aguayo, Francisco Vallejo, Magdalena Álvarez, Gaspar Zarrías i Antonio Fernández, per la peça separada del procediment específic pel qual es van concedir les ajudes investigades en el cas dels ERO, el que se'n diu la peça política.

El jutge obre judici pels delictes de prevaricació, malbaratament i associació il·lícita, i acorda obrir una peça separada de responsabilitat civil, i requereix Griñán i Martínez Aguayo perquè paguin una fiança de 4,2 milions d'euros, Viera 6,2 milions i Vallejo 3,7 milions. També els adverteix que si no paguen la fiança es decretarà l'embargament del seus béns.

Segons explica el magistrat en la interlocutòria, "per a la determinació de les quantitats s'ha atès al criteri dels exercicis en els quals es va participar, presumptament, per part dels acusats, en el malbaratament, ponderant el nombre d'implicats que hi va haver en cadascun dels exercicis".

També s'ha tingut en compte l'existència d'altres procediments en els quals també se'ls exigeix que tornin els diners, per la qual cosa es redueix en un 10% la quantitat sobre el que havia quantificat el ministeri fiscal.

stats