Política 17/08/2018

Conxa Juanola apel·la a la Llei de memòria històrica per retirar la Medalla d'Or a Franco

Una vegada entri la proposta, presumiblement després de les festes de la Mare de Déu de Gràcia del mes de setembre, els dos partits que configuren l'equip de govern i l'oposició tractaran el tema

Joan Civil
2 min
Conxa Juanola diu que hi han d'estudiar la proposta però Ara Maó i el PSOE ja han anunciat que s'inclinarien per la retirada del distintiu.

MaóLa batlessa de Maó, Conxa Juanola, assegura que l'Ajuntament no ha rebut de manera oficial la petició de retirada de la Medalla d'Or de la ciutat al dictador Francisco Franco, a càrrec de l'associació Memòries de Menorca. Una vegada es faci aquest tràmit, Juanola reconeix que els dos partits polítics que governen la institució, Ara Maó i el PSOE, "estarem d'acord" de tirar endavant la iniciativa. A més, la màxima responsable del Consistori destaca que la Llei de memòria històrica del Govern balear, aprovada el mes de febrer passat, n'empara la retirada.

De tota manera, Conxa Juanola s'ha mostrat més prudent que el PSOE, ja que aquest partit va emetre un comunicat fent públic el "ple suport" a la iniciativa que pròximament presentarà Memòries de Menorca, perquè la considera de "justícia històrica, ètica i moral". Conxa Juanola ha insistit que "ningú no ha formalitzat cap petició a l'Ajuntament. Simplement hem iniciat la recopilació d'informació per a l'expedient que documentarà la retirada de la Medalla d'Or a Franco. L'objectiu de l'obertura d'expedient no és cap altre que conèixer la situació, el context i el procés a seguir si prospera la petició".

Una vegada entri la proposta, presumiblement després de les festes de la Mare de Déu de Gràcia del mes de setembre, els dos partits que configuren l'equip de govern i l'oposició tractaran el tema. En aquest sentit, Juanola diu que "si el procés és dur aquesta qüestió a ple, així ho farem, però en aquests moments és prest per saber-ho". En qualsevol cas, la batlessa de Maó és rotunda: "Farem complir la llei, que és molt clara, i especifica el deure de retirar els distintius atorgats a persones lligades amb el franquisme, com també amb el mateix règim".

stats