Eleccions 2023
Política 08/09/2022

Juan Pedro Yllanes no es presentarà com a candidat de Podem a les properes eleccions autonòmiques

El vicepresident del Govern al·lega motius personals

3 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

PalmaL'actual vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes (Sevilla, 1960), ha fet públic aquest dijous que no serà candidat de Podem a les eleccions autonòmiques del 2023 per motius de convicció personal. Yllanes ha explicat a les xarxes socials que, després de meditar sobre el seu futur polític, ha decidit "no ser el candidat d'Unides Podem a les eleccions de maig del 2023".

"És una decisió meditada i que té relació amb el compromís que vaig adquirir el novembre del 2015 de participar activament en política. Em va semblar que vuit anys era un límit de temps adequat per desenvolupar una bona tasca política, sense convertir-me en un professional de la política", ha explicat. Malgrat que en acabar aquesta legislatura no s'hauran completat vuit anys exactament, Yllanes considera que "s'haurà completat el cicle en el qual pensava quan vaig entrar en política".

Segons el vicepresident, el fet que no sigui candidat no vol dir que no continuï amb la seva tasca com a vicepresident i conseller del Govern. "El que hem de fer aquests mesos que queden de legislatura, amb una tardor i un hivern molt intensos per davant, és continuar aprofundint en el compliment dels Acords de Bellver, recuperant-nos de la pandèmia i insistint en polítiques que crec encertades des del punt de vista de la transició energètica", ha afegit. També ha assenyalat que continuarà impulsant el petit comerç i les polítiques de memòria democràtica. "Queden deu mesos de treball apassionant i el que faig ara és cedir el lloc, perquè hi ha dones i homes perfectament preparats a Podem per assumir la responsabilitat de ser el candidat o la candidata a les pròximes eleccions", ha apuntat.

Yllanes ha afirmat que "ha estat un honor" treballar "al servei de la ciutadania" i ha demanat comprensió per la seva decisió. "Continuu a disposició d'Unides Podem i de la Comunitat Autònoma", ha dit, i ha assegurat que no deixarà de treballar perquè "millorin les circumstàncies de vida dels ciutadans de les Balears". "Continuam endavant perquè ens queda un final de legislatura apassionant", ha sentenciat.

Renúncia a jutjar el cas Nóos

Juan Pedro Yllanes va renunciar l'any 2015 a jutjar el cas Nóos per passar a la política, a les files de Podem, i aterrar al Congrés dels Diputats per les Balears. Sobre el PP i el PSOE, en una entrevista de Rafel Gallego en aquest diari va dir que "haurien de passar una important quarantena", perquè en cap moment s'havia plantejat col·laborar-hi. El 2019 va ser el candidat del partit morat a la presidència del Govern i accedí a la vicepresidència després que Podem decidís entrar en el Pacte –a diferència de la legislatura anterior, durant la qual va donar suport a Francina Armengol des del Parlament, sense formar part de l'Executiu.

Aquesta legislatura, Yllanes s'ha hagut d'enfrontar a l'Estat pel que fa a la llei de canvi climàtic i transició energètica a causa del recurs d'inconstitucionalitat contra la prohibició de nous vehicles dièsel a partir del 2025 i de benzina a partir del 2035 a les Balears. El vicepresident també ha hagut de bregar amb l'escàndol del plus per habitatge de càrrecs de Podem que tenien la residència fora de les Illes. Ara bé, Yllanes ha pogut fer bandera del creixement de les energies renovables a les Illes, en bona part gràcies a les ajudes de la seva conselleria.

Podem haurà de decidir en primàries qui serà el candidat a les properes autonòmiques. De fet, és l'únic partit del Pacte que té aquesta assignatura pendent –Francina Armengol encapçalarà la llista del PSIB i Lluís Apesteguia liderarà la de MÉS per Mallorca.

stats