JOVENT
Política 21/09/2018

Les joventuts polítiques s’activen a pocs mesos de les eleccions

Joves d’El Pi han creat una nova organització però les NG del PP continuen sent les més nombroses

Jaume Ribas
5 min
ELS JOVES ES MOUEN 1. Les NG al sopar del PP d’aquest estiu. 2. Conferència organitzada per Empenta Jove a principi de juliol.
 3. Una paradeta de les JSIB. 5. Un sopar de Joves per les Illes.

PalmaFa poques setmanes saltava la notícia que joves d’El Pi havien creat una organització juvenil afí al partit regionalista, amb el qual preveuen subscriure un conveni de col·laboració estable. En un temps en què la militància i el compromís polític es donen sovint en l’activisme digital o analògic i lluny de les organitzacions clàssiques, aquest fet és tota una novetat, però també respon a una dinàmica habitual d’activació de les organitzacions juvenils dels partits polítics quan s’acosten les eleccions. Les properes seran el maig de 2019.

Segons les dades que les entitats mateixes faciliten al Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), els joves de Noves Generacions (NG), l’organizació vinculada al Partit Popular, són els més nombrosos. Les NG compten amb 824 afiliats. Si comparam aquesta dada amb la que donen les Joventuts Socialistes (JSIB), la segona entitat política juvenil més nombrosa, la diferència és clara: els joves del PSIB només tenen 162 militants. En els registres del CJIB consten, segons dades de 2016, 106 militants dels Joves d’Esquerra Nacionalista (JEN), l’organització vinculada al PSM i que, tot i que continua existint formalment, ha donat pas a MÉS Joves, que, en qualsevol cas, es troba pràcticament inactiva. D’ençà de 2018, també forma part del CJIB el Jovent Republicà (JR), les antigues Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, l’organització juvenil vinculada a Esquerra Republicana. Aquesta associació, recentment refundada, té 22 militants a les Illes Balears.

Al marge de les organitzacions més clàssiques i inscrites formalment al Consell de la Joventut, els joves afins a altres partits estan també organitzats. Recentment, han aparegut Joves per les Illes, una nova agrupació que no són formalment les joventuts d’El Pi, però que la formen molts militants regionalistes que tenen previst mirar d’establir un vincle o un marc de col·laboració estable amb els grans. Joves per les Illes asseguren que volen ser “un espai de formació i debat”, mentre que el secrtari general d’El Pi, Josep Melià, assegura que el sorgiment de l’entitat juvenil és “una prova de l’arrelament i l’enfortiment del projecte d’El Pi”.

Com assenyalen les declaracions de Melià, les joventuts polítiques són una eina gairebé imprescindible per captar votants, militants i futurs quadres entre els sectors més joves de la població. El professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona Oriol Batomeus ho explica així: “Els joves són un segment de població que tendeix a no mobilitzar-se políticament o, almenys, a no implicar-se. Per a ells, militar en una organització és un pas molt important”.

A més, els fins fa poc anomenats nous partits, Podem i Ciutadans, també miren d’oferir canals de participació específics per als joves que els són afins.

Podem compta amb dos cercles joves, que són els espais de participació interna que el partit disposa per als joves i altres grups sectorials. Marisa Lucas, una de les militants implicades, assegura que el cercle més nombrós és el d’Eivissa, amb gairebé una trentena de membres, mentre que a Mallorca són més o menys una vintena. Els cercles joves estan actualment concentrats en l’organització de l’assistència a una trobada estatal que tindrà lloc d’aquí poc més d’un mes a Màlaga. Així mateix, organitzen tallers de formació interna en qüestions com el debat i l’oratòria.

El jovent que participa a Ciutadans també s’ha organitzat sota el paraigua de Joves Cs (Jcs). El partit reforça la branca jove a nivell estatal; a les Illes Balears són molt actius a les xarxes i tenen una presència creixent a Mallorca i a Eivissa.

Venen eleccions

La cita electoral del maig de 2019 fa espavilar les organitzacions polítiques juvenils més sòlides, que s’afanyen a engegar campanyes informatives sobre aquelles qüestions que més els afecten.

Les Noves Generacions fa mesos que presentaren a través del PP una Proposició no de llei al Parlament per augmentar els descomptes per als joves a la targeta intermodal de transport públic. L’organització conservadora ha insistit en aquest aspecte, tot ampliant-ne l’impacte polític i mediàtic gràcies a una intensa campanya a les xarxes socials i a la presentació de mocions en diferents ajuntaments. El vicesecretari de Comunicació de les NG a les Balears, Sergio Llompart, explica que l’organització té previstes diverses campanyes més abans dels propers comicis. Per una part, Llompart explica que es volen centrar en la qüestió del treball i preparen crítiques per al programa de Joves Qualificats que ha emprès el Govern i que permet que joves universitaris treballin en diferents adminsitracions i empreses públiques. Segons les NG, el programa “no funciona com a inserció laboral” i per això cal prioritzar els incentius a les empreses, a fi que els llocs de feina puguin ser indefinitis.

Recentment, les Joventuts Socialistes de les Illes Balears han organitzat accions informatives al campus de la UIB per explicar a l’alumnat la rebaixa, que ha aplicat el Govern balear per a aquest curs, d’un 10% en les primeres matrícules de grau i màster i d’un 15% en les dels màsters habilitants. Els joves socialistes usen les mesures empreses per una conselleria del seu mateix color polític tant per donar-les a conèixer i fer proselitisme com per intentar atreure i implicar nous militants. Així mateix, les JSIB han convençut el PSIB perquè presenti mocions als ajuntaments d’arreu de les Illes Balears per convidar-los a emprendre mesures similars a les que han pres Palma, Calvià i el mateix Govern de les Illes Balears a l’hora d’impulsar ajudes al lloguer per als joves.

L’habitatge, l’educació i el transport públic són alguns dels temes genuïnament “joves”. Les organitzacions polítiques ho saben i donen màniga ampla als seus cadells per tal que emprenguin campanyes pròpies referents a aquestes qüestions.

Els partits (sembla que) escolten

Les organitzacions juvenils solen tenir assignada la tasca d’elaborar el programa o, com a mínim, algunes propostes en matèria de joventut per a les seves formacions. Tant Marisa Lucas, dels cercles joves de Podem, com Sergio Llompart, de les Noves Generacions del PP, expliquen que ja han fet les seves propostes i que, després, hauran de ser recollides al programa per a les properes eleccions del 2019.

Les JSIB, per exemple, tenen representació directa als òrgans del partit, que serveix, entre d’altres coses, per fer propostes i pactar el programa electoral en les matèries que els afecten. A més, el PSOE no pot tenir òrgans de joventut, sinó que ho ha de delegar tot en les Joventuts. “Seria anti-estatutari”, emfatitza el secretari general de les JSIB, Marc López.

MÉS per Mallorca, en canvi, ha creat una grup de joves que funciona “com qualsevol altra sectorial”, com explica el diputat i membre de l’executiva ecosobiranista Miquel Gallardo. Amb la letargia de les JEN i MÉS Joves, el grup jove de MÉS elabora propostes per al programa que després s’hauran d’aprovar en assemblea, igual que ho fan els grups d’educació, salut i medi ambient, per citar alguns exemples. Molts d’aquests joves militants formen també part d’altres col·lectius no vinculats al partit i miren de “recollir propostes” d’aquests altres àmbits.

Les organitzacions juvenils que

agafen empenta

Les organitzacions polítiques juvenils no directament vinculades a cap partit són una tendència a l’alça. L’estiu passat va néixer la campanya Mallorca Lliure, recentment transformada en organització estable, i l’hivern passat aparegué Empenta Jove. Tot i que són absolutament autònomes, les dues entitats neixen de l’àmbit de l’esquerra sobiranista i mantenen importants vincles, tot i que també certes crítiques i importants exigències amb partits com MÉS o Esquerra Republicana i, en menor mesura, Podem i Esquerra Unida. Totes dues han demostrat una important força de convocatòria. A tall d’exemple, Empenta Jove va reunir gairebé dos centenars de persones en una conferència d’Irantzu Varela a principi de juliol.

Joves per les Illes, fundat per militants d’El Pi, ha nascut també amb una voluntat semblant de mantenir l’autonomia respecte dels grans, tot i que els lligams són evidents.

stats