Política 31/07/2020

L'Ajuntament de Palma reprova el líder de Vox a les Balears per "enaltir" la dictadura franquista

El Pacte aprova una moció contra Jorge Campos per dir que el 18 de juliol és, "probablement, l'efemèride més important de la història contemporània d'Espanya"

Ara Balears
2 min
El president de VOX Balears, Jorge Campos a l'acte central de campanya del 28-A

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma va aprovar aquest dijous una moció proposada per MÉS i Podem, amb el suport del PSIB, que reprova el líder de Vox a les Balears, Jorge Campos, per "enaltir" la dictadura franquista. La iniciativa, que va ser rebutjada pel PP, Ciutadans i Vox, va ser proposada arran d'un tuit que va publicar el president del partit d'extrema dreta en què deia que el 18 de juliol és, "probablement, l'efemèride més important de la història contemporània d'Espanya".

"Els polítics d'un estat de dret no poden fer mencions com la de Campos", va comentar el tinent de batle de Cort i regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera (MÉS), que va afegir que les institucions públiques han de servir per reprovar "aquestes declaracions". Noguera també va afirmar que el tuit "fomenta èpoques passades". La moció també condemnava el franquisme i els crims que va cometre el règim, un punt a favor del qual va votar Ciutadans.

El regidor de Vox Sergio Rodríguez va respondre assegurant que "mai he vist Jorge Campos defensant la dictadura, ni en públic ni en privat". L'edil de Ciutadans Alejandro Escriche va comentar que les paraules de Campos no enalteixen res perquè "una efemèride és un esdeveniment notable que es recorda, sigui bo o dolent", segons va dir citant la definició de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

A més, Escriche va recordar les paraules del secretari autonòmic de Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado (Podem), quan va dir que "jurídicament" el tuit de Campos no podia tenir conseqüències perquè el règim de sancions podria interferir en la llibertat d'expressió. També va comentar que el batle de Palma, José Hila, va afirmar en una ocasió que "si per cada tuit s'hagués de cessar algú, no quedarien polítics".

La moció incloïa un tercer punt en què es demanava que l'Ajuntament de Palma posàs en coneixement de la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació l"'apologia del franquisme feta per Jorge Campos". Noguera va comentar que s'eliminava de la proposta "per no entrar en polèmiques", però sense donar més explicacions.

stats