Política 27/05/2019

Joana Gomila i Francesc Ametller són els únics batles que repeteixen mandat a Menorca

Les forces d'esquerres es consoliden als pobles on governaven i recuperen es Castell mentre que el PP aconsegueix es Migjorn

Ivan Martín
2 min
Joana Gomila exercirà de batlessa a Ciutadella i complirà dos mandats com a màxima autoritat a 'Dalt la Sala'.

MaóLa jornada electoral viscuda aquest diumenge a Menorca deixa una situació curiosa. Dels vuit ajuntaments de l'illa, només el de Ciutadella i el del Mercadal repeteixen batle o batlessa. El lideratge de Joana Gomila s'ha consolidat i en una ciutat on el Partit Popular ha governat durant molts anys ha aconseguit guanyar-se la confiança de l'electorat. Gomila podria configurar un pacte de govern amb el PSOE o Unides Podem, però tot indica que es reeditarà el tripartit que ha donat bons fruits en l'últim mandat. El PP, que s'havia renovat amb la candidatura de Toni Juaneda, ha perdut un regidor, que ha estat absorbit per Ciutadans. El PSOE manté els quatre que ja va assolir en els comicis del 2015.

En el cas del Mercadal, el socialista Francesc Ametller continuarà com a batle i sumarà la seva tercera legislatura. Perd un regidor, que guanya l'Entesa. El PSOE suma 5 regidors, 4 l'Entesa i 2 el PP. En condicions normals s'arribaria a un pacte entre les formacions d'esquerres, però el cas d'aquest municipi és paradigmàtic, ja que l'últim mandat ha estat l'únic poble a tot Balears on les forces progressistes no van arribar a un pacte de govern. Ametller podria governar en minoria i amb el suport puntual del Partit Popular.

A Maó, Conxa Juanola no ha pogut mantenir els 6 regidors de l'anterior legislatura i la pèrdua d'un que ha passat al PSOE atorga la batlia de la capital menorquina a Hèctor Pons. De tota manera, els socialistes estan obligats a entendre's amb Ara Maó. La zona del Llevant de l'illa és vermella i cal destacar el resultat al Castell. El PP és el partit amb més vots i regidors, però la suma entre el PSOE i SOM Es Castell dona la batlia a la socialista Joana Escandell. Pel que fa a Sant Lluís, el PSOE amb 4 regidors i Volem Sant Lluís amb 3 governaran durant els pròxims 4 anys. Carol Marquès assumirà la batlia. A Ferreries, l'Entesa ha obtingut majoria absoluta amb 6 regidors, el PP en suma 4 i 1 el PSOE. Malgrat no necessitar ningú per governar, l'Entesa proposarà als socialistes compartir tasques de gestió municipal. Joan Febrer serà la batlessa després de substituir l'històric Josep Carreres.

Finalment, les dues alegries del PP han arribat a Alaior, que confirma la seva condició de bastió popular, i es Migjorn. En el primer, Coia Sugrañes ha governat les dues últimes legislatures i ara serà José Luis Benejam que s'ha imposat a la confluència d'esquerres Junts per Lô per 7 regidors a 6. D'altra banda, el PP recupera es Migjorn amb 5 regidors per 4 dels socialistes. Les eleccions en aquest poble són molt ajustades. Tant és així que Antònia Camps serà la batlessa per tan sols 5 vots de diferència.

stats