Política 10/12/2020

El PSIB vota en contra de retirar distincions a Joan Carles I al ple del Consell de Mallorca

Els socialistes han rebutjat, juntament amb el PP, Ciutadans i Vox, la proposta de MÉS i Unides Podem, mentre que El Pi s'ha abstingut

K. O.
3 min
La figura de Joan Carles I ja només és tabú al Congrés

PalmaEl grup del PSIB al Consell de Mallorca ha votat en contra de la retirada de distincions a Joan Carles de Borbó, juntament amb el PP, Ciutadans i Vox. El Pi, en canvi, s'ha abstingut. La iniciativa presentada per MÉS i Unides Podem ha estat rebutjada només dos dies després que el rei emèrit pagàs 678.394 euros a Hisenda per evitar una investigació penal sobre les targetes opaques.

El portaveu socialista, Andreu Alcover, ha considerat que aprovar la moció suposaria un "càstig" per al rei emèrit i que no és el moment de debatre-ho ara perquè encara s'ha de saber com acaben les investigacions. El conseller socialista ha dit que com a polítics caldria entendre l'argument del seu partit perquè "en moltes ocasions som objectes d'acusacions per part de la premsa", i ha afegit que després "hi ha hagut errors que no han acabat en res". Per això, el conseller ha defensat la presumpció d'innocència per a tothom, també per al Borbó.

Alcover ha comentat que totes les informacions que s'han donat sobre el rei emèrit han sortit a la premsa, però que no hi ha cap sentència.

La moció presentada al Consell demanava retirar el bust del rei emèrit de la sala de recepcions del Consell "al més aviat possible". També instava el Govern a retirar la Medalla d'Or concedida al Borbó i la placa commemorativa de la seva visita al Parlament. A més, s'animava totes les administracions públiques de Mallorca, i especialment els ajuntaments, a retirar els honors i distincions atorgats a Joan Carles I.

La portaveu d'Unides Podem, Magdalena Gilabert, ha comentat que el rei emèrit "no es mereix més respecte que el que mostra ell des d'un país a milers de quilòmetres, just quan la seva gent ho està passant pitjor", referint-se al fet que ha fugit d'Espanya. El conseller de MÉS, Guillem Balboa, ha afirmat que la moció no va sobre valoracions judicials ni de canviar el model d'Estat. "Cal restablir el principi de responsabilitat i ètic", ha comentat, i ha afegit que "cap partit amb una base democràtica pot estar en contra" de la proposta.

La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha defensat l'abstenció del seu partit dient que el debat s'ha de fer quan hi hagi una sentència ferma. El conseller de Ciutadans, Osvaldo Cifre, ha carregat contra MÉS i Podem afirmant que només cerquen "tapar" la gestió "ineficient" que fan al Consell. La consellera del PP, Raquel Sánchez, també ha defensat la presumpció d'innocència del Borbó, mentre que el conseller de Vox, Toni Gili, ha afirmat que amb aquesta moció només es pretén anar cap a una república "bananera".

Cal recordar que el grup municipal del PSIB a l'Ajuntament de Palma ha votat en contra de substituir el nom de la plaça de Joan Carles I pel de plaça de les Tortugues en les tres ocasions que MÉS i Unides Podem ha proposat el canvi. El PP, Ciutadans i Vox també varen rebutjar la iniciativa.

Contràriament al PSIB, les Joventuts Socialistes de les Illes Balears varen considerar "necessari" substituir el nom de la plaça. També varen demanar la retirada de tots els honors vinculats al títol de rei emèrit i el canvi de la nomenclatura dels carrers i places de les Balears que retin homenatge al Borbó.

stats