Política 09/09/2019

Quatre policies nacionals més investigats per les càrregues de l'1-O a Barcelona

Ja són 55 els agents imputats, vuit dels quals comandaments, per les actuacions a la capital

Pau Esparch
2 min

Barcelona55 agents de la Policia Nacional, vuit dels quals comandaments, estan sent investigats per les càrregues de l'1-O a Barcelona. La xifra ha pujat perquè el titular del jutjat d'instrucció número 7 de la ciutat, que manté oberta una causa per les càrregues del referèndum a la capital, ha citat a declarar com a investigats quatre agents més. Segons fonts municipals consultades per l'ARA, el jutge ha acceptat la imputació de quatre policies nacionals que van intervenir a l'Escola Víctor Català de Nou Barris, com havia demanat l'Ajuntament de Barcelona, que exerceix l'acusació popular.

El consistori barceloní va argumentar que en un vídeo de les càrregues de l'1-O a l'Escola Víctor Català es podia observar "de manera clara i contundent" que les persones que hi havia dins el centre estaven en una actitud "escrupolosament pacífica i tranquil·la, i es limitaven a expressar verbalment la seva voluntat de votar". També va apuntar que els policies nacionals podien haver comès delictes de lesions i contra la integritat moral perquè "no era necessari retorçar colls, fer trepitjades estant la persona a terra, donar cops a la cara o usar les defenses policials contra les extremitats superiors".

"Es tractava d'un grup nombrós d'agents, alts, forts i ben equipats, que es podien haver limitat perfectament a treure la gent d'una altra manera més respectuosa", va valorar l'Ajuntament, que també va afegir que les intervencions dels agents podien ser considerades delictes contra els drets civils.

Citats els denunciants

Un cop visionades les gravacions dels fets, el jutge ha decidit investigar quatre policies nacionals per les càrregues a l'Escola Víctor Català, però ha descartat investigar-ne dos més perquè "no s'aprecia d'una forma mínimament clara la seva actuació concreta". També ha acceptat citar les persones que van denunciar les càrregues en aquest punt de votació perquè es puguin identificar en les imatges.

A principis d'any, l'Audiència de Barcelona ja va reclamar una investigació "global" de les càrregues policials de l'1-O a la ciutat. El tribunal va determinar que la causa oberta al jutjat d'instrucció número 7 havia d'analitzar les ordres dels responsables de l'operatiu conjunt i de cadascun dels suboperatius per "posar en evidència si els fets revesteixen o no caràcter de delicte". Fa una setmana, l'Audiència va ordenar investigar tots els comandaments de la Policia Nacional –vuit en total– que van dirigir el dispositiu del referèndum a la capital.

stats