La Interpol demana a Abu Dhabi la detenció immediata del traficant d'armes que acompanya el rei emèrit

El Assir està desaparegut des del 2018 i pesen sobre ell ordres de detenció de la justícia espanyola i francesa

ARA
2 min
El rei emèrit, investigat al Suprem

MadridLa Interpol ha demanat a Abu Dhabi la immediata detenció i extradició del traficant d'armes hispanolibanès Abdul Rahman El Assir, a qui sovint s'ha pogut veure acompanyat de Joan Carles I als Emirats Àrabs Units, i sobre el qual pesen des del 2019 dues ordres de recerca i captura internacional, segons informa El País. El mateix diari va publicar fa uns dies que El Assir, de 71 anys, s'amagava a Abu Dhabi, on fa mesos que es veu amb el rei emèrit a la seva residència privada i algunes veus interpreten que està fent servir l'exmonarca com a "escut" per evitar els seus problemes judicials. El Assir té una llarga amistat amb Joan Carles I. Així, per exemple, va ser un dels convidats al casament del rei Felip VI i la reina Letícia l'any 2004.

El traficant d'armes fa gairebé tres anys que està desaparegut i perseguit per les justícies espanyola i francesa. La petició de la Interpol l'ha tramitat l'oficina d'aquesta organització a Madrid i l'oficina als Emirats Àrabs l'ha traslladat als operatius policials. La policia espanyola també s'ha posat en contacte amb l'ambaixada d'Espanya a Abu Dhabi. El Assir va desaparèixer el 4 d'octubre del 2018, dia en què havia sigut citat per un jutjat madrileny per ser jutjat per un delicte fiscal per un frau a Hisenda de milions d'euros. El 6 de març del 2019 l'Audiència Provincial va emetre una ordre de detenció i ingrés a la presó perquè no es va presentar cap de les quatre vegades en què va ser convocat. La Fiscalia demana per a ell una condemna de vuit anys de presó, que pagui 90 milions d'euros i una indemnització a Hisenda de 14.784.602 euros.

A banda de l'ordre de detenció espanyola, la justícia francesa també va emetre a mitjans del 2020 una ordre de cerca i captura pel cas Karachigate, relacionat amb la corrupció i la venda d'armes al Pakistan, pel qual està acusat per un delicte financer i contra la propietat. Una part de les comissions que es va endur per la venda de submarins van finançar la campanya a la presidència de França del primer ministre Édouard Balladur. A Suïssa, el país on ha viscut en els últims anys, també deu 2,2 milions d'euros en impostos.

stats