Política 21/11/2018

Malestar al PP per la decisió de Pastor d'esborrar de l'acta del Congrés l'expressió "colpista"

La presidenta demana que no s'utilitzi la paraula com a insult als diputats independentistes

Laia Forès
2 min
La presidenta del Congrés, l'exministra Ana Pastor

MadridEl Partit Popular no ha encaixat bé que la presidenta del Congrés, l'exministra del PP Ana Pastor, hagi demanat que no s'utilitzin a l'hemicicle les paraules 'colpista' i 'feixista' si s'usen com a insult. Pastor ha decidit aquest dimecres retirar de l'acta les dues expressions. "La paraula no es pot utilitzar per insultar", ha recriminat Pastor.

És habitual que parlamentaris del PP i de Cs anomenin "colpistes" els diputats dels partits independentistes catalans i es refereixin sense complexos com a "cop d'estat" a la declaració d'independència que va fer el Parlament de Catalunya el 27 d'octubre del 2017. "Què va ser, si no un cop d'estat?", es preguntaven fonts del PP.

Com a resposta, diputats catalans també es refereixen als populars i als parlamentaris de Cs com a "feixistes". "Cada vegada que vostès em diguin colpista jo els diré feixistes", ha dit el diputat d'ERC Gabriel Rufián durant la sessió de control, repetint la frase que havia dit dimarts el líder dels republicans al Congrés, Joan Tardà. La sessió de control ha començat a primera hora amb una enganxada entre Rufián i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que ha acabat amb l'expulsió del republicà de l'hemicicle.

El PP es reafirma

La reprimenda de Pastor ha creat malestar a les files del PP. S'ha vist com una desautorització a una expressió que utilitzen pràcticament en cada sessió plenària. Després de la decisió de la presidenta del Congrés de retirar de l'acta les dues paraules, diputats populars han deixat clar que no renunciaran a referir-se als diputats d'ERC i del PDECat com a "colpistes". "No compartim la decisió", ha assegurat el vicesecretari d'organització del PP, Javier Maroto. El dirigent popular ha explicat que el seu partit portarà el cas a la mesa del Congrés per analitzar-lo perquè considera que dir 'colpistes' als polítics que són a la presó pel que va passar fa un any "és un fet cert".

La portaveu del PP, Dolors Montserrat, ha defensat l'actuació de la presidenta del Congrés però s'ha reafirmat en l'expressió. "És una realitat absoluta" que els fets ocorreguts al Parlament de Catalunya fa un any van ser "un cop d'estat", tot i que l'exministra de Sanitat s'ha compromès a "no faltar al respecte ni insultar". Fonts del PP insistien després de la sessió de control que "no hi ha cap problema a dir 'colpistes' als colpistes".

Els socialistes aplaudeixen la decisió de Pastor perquè contribuirà a calmar els ànims al Congrés. "Tot el que sigui rebaixar la tensió ens sembla bé", afirmaven fonts del PSOE.

stats