Política 11/03/2019

El jutge investiga tres comandaments policials més per la "violència desmesurada" de les càrregues de l'1-O

La causa pel dispositiu policial a Barcelona la jornada del referèndum suma 37 agents investigats

Montse Riart
2 min
La policia Nacional carrega contra la gent a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaEl jutge de Barcelona que investiga les càrregues policials de l'1-O a Barcelona ha citat a declarar tres nous agents com a investigats el 22 de març. Es tracta de tres policies que van participar en el dispositiu a l'Escola Estel de la ciutat, on van resultar ferits 18 ciutadans. El magistrat fa comparèixer els agents després de l'última resolució de l'Audiència de Barcelona que li ordenava continuar investigant el que havia passat en aquesta escola per la "violència desmesurada" que havia utilitzat la policia en alguns casos durant la jornada del referèndum.

Amb aquests ja són 37 els agents investigats per les càrregues de l'1-O a la capital catalana. Els tres nous policies investigats pel dispositiu a l'Escola Estel estan citats a declarar el 22 de març. Divendres que ve el jutge ha citat a declarar tres agents més que ja estaven investigats en el procediment per altres actuacions a la ciutat però que encara no havien pogut comparèixer, així com un altre testimoni.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha destacat la tasca del consistori, que exerceix d'acusació popular en el cas per aconseguir les tres noves citacions.

Comandaments policials

Els tres nous policies investigats son els comandaments que estaven a càrrec de l'operatiu a l'Escola Estel. Es tracta de l'inspector en cap i de dos subinspectors de la policia espanyola que aquell dia formaven part de les unitats ORCA dels antidisturbis espanyols.

El jutge havia arxivat la part del cas que afectava el dispositiu a l'Escola Estel perquè no hi havia fotografies ni gravacions que permetessin identificar cap dels policies que havia lesionat els 18 votants ferits, tot i que deixava clar que les lesions que haurien patit podien ser compatibles amb delictes de lesions i delictes contra la integritat moral.

Per exemple, cinc de les lesionades van denunciar que les havien arrossegat pels cabells o pels braços fora del centre, i un altre ciutadà hauria patit una puntada de peu a les costelles –una zona prohibida segons el protocol policial–. Dos votants lesionats més eren ciutadans de 74 i 82 anys que els policies van tirar a terra.

En el seu informe sobre l'actuació, la prefectura de la policia assegurava que havia utilitzat "la mínima força imprescindible" contra els ciutadans que eren a l'Escola Estel i justificava les càrregues per la "forta resistència" dels ciutadans que "bloquejaven l'entrada i l'interior" del centre.

stats