DEBAT DE POLÍTICA GENERAL: PROPOSTES DE RESOLUCIÓ
Política 27/10/2017

Podem insisteix a doblar l’ecotaxa també en temporada baixa

MÉS vol que es consulti la ciutadania sobre les prospeccions petrolieres

Ara Balears
3 min
Camargo (Podem) proposa que l’ecotaxa dobli el seu preu durant tot l’any.

PalmaEl grup parlamentari de Podem insistirà en la necessitat de doblar l’Impost de turisme sostenible -‘ecotaxa’- tant en temporada alta com en la baixa; això sí, “adoptant les mesures que calguin per no perjudicar les illes de Menorca i Formentera”. És una de les 179 propostes de resolució que han presentat els distints grups polítics, que deriven del passat debat d’orientació política general del Govern i que seran debatudes al ple del pròxim dimarts. Cal recordar que l’Executiu ja ha anunciat que, de moment, la duplicació de l’impost només serà efectiva en temporada alta.

El PP, per la seva banda, sotmetrà a votació la reducció impositiva a les rendes mitjanes, entre altres mesures fiscals. També instarà el Govern a extremar els controls per evitar qualsevol cas de corrupció i a complir sense més retard totes les obligacions de transparència, bon govern i bona administració establertes a la normativa estatal i autonòmica aplicable. D’altra banda, proposa una llei per combatre la sinistralitat laboral, un impuls del transport públic i agilitar el desenvolupament de la Llei d’igualtat de dones i homes, especialment en allò que fa referència a la violència masclista, i la construcció d’una residència destinada als menorquins, eivissencs i formenterencs que han de rebre atenció sanitària a Mallorca i els seus familiars, en lloc de destinar a ús residencial unes habitacions hospitalàries de Son Espases. Un mesura similar a la que proposa MÉS per Menorca.

Els populars també duran a la cambra autonòmica “la imposició del Decret de capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut contra el criteri de tots els gerents dels hospitals públics i insta el Govern de les Illes Balears a tenir en compte en la tramitació del decret les opinions dels col·lectius afectats que tots els gerents han fet seves”.

El PSIB ha presentat 38 propostes, una de les quals és regular el ‘tot inclòs’ amb criteris de sostenibilitat social i mediambiental i incrementar el nombre d’inspectors i subinspectors. A més, i en consonància amb allò que va anunciar la presidenta Armengol durant el debat, els socialistes proposen que el Govern defineixi un pla pluriennal de construcció de nous habitatges, amb un mínim de 200 habitatges per any, fins arribar als nivells actuals d’habitatge públic a la Unió Europea. Aquest pla hauria de tenir una durada i un compromís de 10 anys com a mínim.

Calendari d’exhumacions

MÉS per Mallorca proposarà a l’Executiu que presenti un pla d’exhumació de totes les fosses de la guerra civil a les Illes Balears a la primera meitat del 2018, a l’efecte d’establir un calendari per a l’exhumació.

També durà al ple del Parlament la proposta que es revisin la regulació del ‘tot inclòs’ i tots aquells aspectes necessaris per aprofundir en un model turístic de major qualitat i combatre el turisme incívic de gatera.

Pel que fa a la futura llei de consultes, els ecosobiranistes volen que la primera consulta popular que es faci sigui sobre la prohibició de les prospeccions petrolieres.

MÉS per Menorca demanarà que el Govern lluiti per la implantació de la tarifa màxima universal de 20€ per als vols entre illes i el Grup Mixt que als centres educatius es garanteixi la “neutralitat ideològica” i que l’Executiu estudiï la viabilitat d’aplicar l’Impost de turisme sostenible al conjunt del sector del turisme nàutic, en el transcurs dels propers sis mesos. Això darrer a iniciativa de la diputada per Formentera Sílvia Tur.

stats