Política 20/11/2017

La inestabilitat laboral és la primera preocupació dels ciutadans de les Balears

Un informe de la fundació Gadeso revela que Francina Armengol es troba al capdavant dels polítics més ben valorats a les Illes, tot i que tots suspenen en valoració i coneixement

C.fontanet
2 min
Taula amb les principals preocupacions

PalmaL'informe de la Fundació Gadeso posa de manifest que l'atur, la inestabilitat laboral i els problemes d'índole econòmica ocupen des de fa temps, juntament amb la corrupció i la classe política, els primers llocs en el rànquing de preocupacions ciutadanes. Com és habitual, a l'Estat se situa en primer lloc l'atur, mentre que a Balears, sense deixar de banda aquest problema, s'insisteix en la inestabilitat laboral (precarietat i temporalitat), un problema que segons denuncien els sindicats ha crescut durant les darreres temporades turístiques de rècord.

Valoració dels polítics illencs

Segons les dades de Gadeso, la presidenta Francina Armengol és el membre del govern més conegut, amb un percentatge del 93%. Superen el 50% Biel Barceló, vicepresident, amb un 81%, Fina Santiago (74%), Iago Negueruela (71%), Martí March (55%) i Catalina Cladera (52%). Cap valoració arriba al 5.

Francina Armengol és la més valorada amb un 4,6

Els més valorats són: Francina Armengol (4,6), Iago Negueruela (4,6), Fina Santiago (4,5) i Catalina Cladera (4,5). Per a la fundació, crida l'atenció la baixa valoració que es té del vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló (3,9), la qual no només és deguda a la dificultat de gestionar temes conflictius com el lloguer turístic o l'ecotaxa, sinó principalment per la situació quasi permanent de crisi a la seva conselleria com a conseqüència de les seves "irregularitats".

Portaveus

El més conegut és Jaume Font (El Pi), amb un 68%, seguit d'Alberto Jarabo (Podem), que és conegut pel 64% dels balears, i de Marga Prohens (PP), amb un 57%. Crida l'atenció el baix nivell de coneixement que es té de Xavier Pericay (C's), el qual és conegut només per un 39%. En canvi, és relativament normal el baix nivell de coneixement de Nel Martí (28%) i Silvia Tur (30%) perquè els seus partits estan subscrits a l'àmbit insular de Menorca i Formentera.

La millor valoració la té Jaume Font (4,6), que iguala les millors valoracions dels membres de l'equip de govern. Marga Prohens en té una de significativament baixa (3,4). Xavier Pericay (3,2) i Alberto Jarabo (2,8) presenten les més negatives.

El conflicte català

Tot i que un 62% dels ciutadans de les Illes manifesta una clara preocupació per la situació política, social i econòmica generada a l'estat espanyol arran del conflicte català, només un 15% dels Balears creu que el procés s'ha situat dins el marc de la democràcia i la legitimitat i un 23% considera que el govern espanyol i els seus aliats han actuat de manera prepotent.

stats