Política 14/10/2018

Els advocats dels líders independentistes processats rebutgen les "tàctiques" de la fiscalia i n'exigeixen l'absolució

El ministeri públic es desentén de les filtracions sobre l'escrit d'acusació provisional

Ara
3 min
Oriol Junqueras ha estat el primer en entrar a l'Audiència Nacional aquest dijous. EFE

BarcelonaEls advocats que defensen els líders independentistes processats pel Tribunal Suprem rebutgen entrar a valorar les "tàctiques de distracció de la fiscalia", en paraules del lletrat Andreu Van den Eynde –que porta la defensa d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell– i en demanen l'absolució. Les últimes hores ha transcendit que el ministeri públic, que ultima el seu escrit d'acusació, s'inclinaria a hores d'ara per acusar-los de rebel·lió però demanar la pena mínima per aquest delicte, que és de 15 anys, a falta que la fiscal general de l'Estat validi la postura.

En declaracions a RAC1, Van den Eynde creu que el ministeri públic està intentant desviar l'atenció del cas. "Amb aquestes martingales ens fan entrar en el seu relat", ha dit el lletrat, que assegura que l'única cosa que acceptaran les defenses "és una absolució".

Les últimes hores els advocats de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart també han valorat aquesta acusació. En declaracions a TV3, Marina Roig –la lletrada de Cuixart– assegura que, sense que hi hagi "fonaments d'acusar d'un delicte de rebel·lió" cap dels líders independentistes, "que demanin 15 o 25 anys realment és bastant igual". L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, també ha explicat a TV3 que les defenses consideren que, amb el Codi Penal a la mà, podran "defensar tècnicament que realment no hi ha delicte de rebel·lió, ni de sedició, ni de malversació", ha indicat.

En declaracions a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, un altre dels lletrats de l'equip de defensa de Cuixart, Àlex Solà, ha explicat que no esperaven una acusació més baixa perquè "és un judici polític". La defensa de Cuixart també espera que la vista es pugui televisar perquè "tothom vegi la tergiversació dels fets i del Codi Penal" del Tribunal Suprem, en paraules de Roig. Mentrestant, Van den Eynde ha explicat en el mateix sentit que "l'estratègia per jutjar l'independentisme va començar fa tres anys" i ha insistit que el Tribunal Suprem "és territori hostil" per a tots ells.

Aquest vespre la fiscalia s'ha desentès de les filtracions publicades en diversos mitjans de comunicació els últims dies sobre hipotètiques peticions de condemna pels encausats del Procés. A través d'un comunicat, el ministeri fiscal ha assegurat que "no s'ha facilitat cap escrit ni cap informació" perquè "les conclusions provisionals s'estan estudiant". A més, ha informat que "quan es presenti aquest escrit" es donarà a conèixer i se'n farà arribar una còpia als mitjans de comunicació.

Entre 25 i 30 anys per a Junqueras?

Segons ha informat aquest diumenge el diari 'Abc', la Fiscalia del Tribunal Suprem tindria previst acusar els nou polítics independentistes empresonats de rebel·lió, en sis casos en la modalitat agreujada, perquè absorbirien el delicte de malversació que s'imputa a tots els membres del Govern. Segons l'esborrany dels fiscals del cas, al qual ha tingut accés el rotatiu, l'exvicepresident Oriol Junqueras s'enfrontaria a penes de 25 a 30 anys per "la posició de lideratge que ocupava respecte als altres", i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa, a condemnes d'entre 15 i 25 anys.

L'expresidenta del parlament Carme Forcadell, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart serien acusats amb el tipus bàsic de la rebel·lió (sense malversació), mentre que els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila serien encausats per desviació de fons públics. El diari també apunta, però, que les penes sol·licitades per Sànchez i Cuixart, que estan en presó preventiva des de fa un any, podrien variar si finalment se'ls considera caps (15-25 anys), comandaments subalterns (10-15 anys) o simples partícips (5-10 anys) dels fets que se'ls imputen.

stats