Política 24/09/2020

L’independentisme inicia contactes per la llei d’amnistia

La plataforma que recull firmes vol consensuar el text

Ot Serra / Mireia Esteve
3 min
Els presos abans d’entrar a Lledoners després de la suspensió del tercer grau.

Madrid / BarcelonaL’amnistia és la via que l’independentisme veu com l’únic camí perquè els presos surtin de la presó i se’ls reconegui la innocència. L’11 de setembre, la plataforma ciutadana Amnistia i Llibertat va començar a recollir firmes per entrar un projecte de llei per amnistiar tots els presos polítics i el conjunt de persones represaliades pel Procés. Paral·lelament i arran d’aquesta iniciativa, els partits independentistes han començat a tenir els primers contactes per teixir l’estratègia a seguir per presentar la normativa al Congrés, segons fonts consultades per l’ARA, i alhora incorporar els matisos de cada formació en el text que ha preparat la plataforma ciutadana. Les entitats -l’Assemblea i Òmnium- es mantenen al marge.

Tot i que el govern espanyol ja ha posat en marxa les vies de l’indult i la reforma del delicte de sedició per avançar cap a l’alliberament dels presos, ni partits ni entitats independentistes avalen aquests dos camins com la solució òptima. Ara bé, sí que és cert que, per exemple, els republicans van votar a favor -JxCat es va abstenir i la CUP hi va votar en contra- d’una resolució que els comuns van portar al Parlament la setmana passada en què instaven els grups a donar suport a reformar el delicte de sedició. Malgrat tenir aquests dos processos engegats, l’independentisme vol obrir-ne un tercer i presentar al Congrés la llei d’amnistia. Així, han començat a fer els primers passos per intentar que el consens al voltant d’aquesta via es tradueixi en un text legislatiu. Tot plegat està encara en una fase molt inicial, però els partits ja han iniciat converses.

Màxima transversalitat

Ho han fet de manera paral·lela a les reunions que els membres de la plataforma Amnistia i Llibertat també han començat a tenir amb les diverses formacions polítiques. Unes trobades que tenen previst ampliar també a les entitats sobiranistes. L’objectiu? “Volem que sigui el màxim de transversal”, explica la portaveu de la plataforma, Susanna Pagès, a l’ARA. Fruit d’aquestes trobades, la plataforma admet que el text base que han redactat potser incorporarà alguna modificació per aglutinar totes les sensibilitats.

D’entrada, la plataforma no es marca un calendari concret per presentar la iniciativa al Congrés. En les setmanes vinents volen intensificar la seva presència al carrer per recollir signatures i de l’1 al 4 d’octubre tenen previst fer una “marató”. El seu objectiu és arribar al màxim de signatures, tot i que no necessiten arribar a un mínim perquè no entraran la iniciativa a través d’una ILP sinó que ho faran apel·lant al dret de petició. És un dret a través del qual els ciutadans es poden adreçar a qualsevol institució pública, administració o autoritat. No hi ha un límit de firmes, però un cop allà els membres de la comissió de peticions poden acceptar-la o no. En cas que es rebutgés, els impulsors treballen en l’escenari que siguin els partits, llavors, els que presentin una proposició de llei.

Fonts d’ERC recorden que el partit portava al seu programa electoral presentar una llei d’amnistia al Congrés i, per tant, que aquest és un dels seus objectius. A més, altres veus republicanes afegeixen que s’està “estudiant amb profunditat” la via de l’amnistia. A les portes d’una taula de diàleg que esperen que pugui celebrar-se, malgrat la possible inhabilitació del president Quim Torra, consideren que cal portar una proposta “ben treballada”, per bé que la Moncloa descarta aquesta opció.

stats