Política 25/08/2020

L'independentisme evita que Iglesias comparegui al Congrés pel presumpte finançament irregular de Podem

A banda d'ERC, JxCat i la CUP, també hi han votat en contra el PSOE, el PNB i EH Bildu

Mireia Esteve
4 min
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la sessió de control al govern espanyol d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

BarcelonaL'independentisme ha evitat que Pablo Iglesias hagi de comparèixer al Congrés de Diputats per donar explicacions sobre el presumpte finançament irregular de Podem. En la sessió d'aquest dimarts de la diputació permanent, ERC, JxCat i la CUP, i també EH Bildu i Compromís, han votat en contra de la petició del PP i Ciutadans perquè el líder d'Unides Podem comparegués a la cambra baixa per la causa judicial que ha obert el jutjat 42 de Madrid. També hi ha votat en contra el PSOE, que ha decidit no obrir una esquerda més en el govern malgrat que aquest dilluns algunes ministres socialistes com Carmen Calvo i Margarita Robles van marcar distàncies amb els seus socis a l'executiu. De fet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut mostrar el seu suport a Iglesias: "Màxima confiança política en Pablo Iglesias".

ERC, JxCat i també la CUP han votat en contra d'aquesta compareixença perquè consideren que és entrar en el "joc polític" del PP, que "només respon a interessos partidistes", ha argumentat la diputada de JxCat Laura Borràs. Amb tot, Borràs no s'ha estat de recordar a Unides Podem que aquesta "persecució judicial" l'independentisme ja l'ha patit, i els ho ha recriminat: "Abans ens ignoraven en silenci". "Nosaltres no ens posem de perfil quan les coses no ens afecten directament", ha reblat. En la mateixa línia, la diputada d'ERC Carolina Telechea considera que el cas de Podem no és comparable als casos de corrupció provats com el cas Gürtel o el cas Palau i ha criticat que posar-ho tot al mateix sac és "banalitzar els partits" que han estat involucrats en aquestes trames de corrupció.

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, s'ha limitat a argumentar que no volien "entrar en el joc" del PP, un partit que és l'únic de l'Estat que ha estat declarat "responsable" d'una trama de corrupció. Aitor Esteban, del PNB -que s'ha abstingut-, tampoc ha volgut entrar en aquesta qüestió perquè és un cas que s'està investigant judicialment. Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha fet una proposta al PP, en to irònic, i els ha ofert votar a favor de la comissió d'investigació sobre Podem si votaven a favor de la comissió d'investigació sobre el rei emèrit -a la qual tant el PP com el PSOE, Ciutadans i Vox es van oposar.

El PSOE i Unides Podem han tancat files amb Pablo Iglesias i han apuntat a la intenció del PP de desestabilitzar el govern de coalició. "Busquen desprestigiar Podem i atacar el govern intentant-nos paralitzar políticament", ha afirmat el diputat d'Unides Podem Enrique Santiago. "El PP ha canviat de cara, però no d'estratègia, que és embrutar el debat polític sigui com sigui", ha afegit el diputat del PSOE Felipe Sicilia. El socialista ha remarcat la predisposició de Podem a col·laborar amb la justícia i ha defensat que ha de ser, precisament, el poder judicial qui esclareixi els fets.

PP, Ciutadans i Vox insisteixen que Iglesias s'expliqui

En el debat, la divisió entre el bloc de la dreta i el de l'esquerra s'ha fet evident. La nova portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, s'ha estrenat en el càrrec defensant la petició dels populars perquè Pablo Iglesias comparegui al Congrés i també perquè s'obri una comissió d'investigació sobre el finançament de Podem. En la línia de les últimes setmanes, en què els populars han fet d'aquesta qüestió un dels seus cavalls de batalla contra el govern de coalició, Gamarra ha aprofitat la seva intervenció per aprofundir-hi i ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que si Iglesias no dimiteix, el cessi.

La diputada popular considera que "l'acumulació de problemes judicials" al voltant del líder de Podem fa que sigui del tot necessària la compareixença d'Iglesias i que el fet que el dirigent del partit lila formi part del govern espanyol encara ho fa més imprescindible. "Si Sánchez va ser qui va nomenar Iglesias, és ell qui l'ha de cessar [...]. Amb la seva presència, es debilita l'estat democràtic", ha etzibat Gamarra.

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Guillermo Díaz també ha defensat la necessitat que Iglesias comparegui al Congrés fent un repàs de totes les evidències que, segons el diputat, demostren que és responsable de les presumptes irregularitats del partit. Per la seva banda, el diputat de Vox Ignacio Gil ha demanat a Iglesias si es "reafirmarà en la seva paraula" de dimitir si s'obre judici oral contra el seu partit per presumpte finançament irregular i ha pronosticat que el líder de Podem tindrà una "doble vara de mesurar" si arriba el cas.

Vox es querella contra Iglesias pel cas Dina

Vox ha presentat una querella davant del jutjat d'instrucció número 6 de Madrid contra el vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, pel cas Dina, que ja investiga el jutge Manuel García-Castellón. El partit d'extrema dreta considera que ha comès els delictes de denúncia falsa, simulació de delicte, fals testimoni, estafa processal, tràfic d'influències i revel·lació de secrets. La querella també va dirigida a l'exassessora d'Iglesias, Dina Bousselham; l'exadvocada del líder de Podem, Marta Flor, i el fiscal Ignacio Stampa.

Sánchez no compareixerà pel Mede

La diputació permanent d'aquest dimarts també ha rebutjat que el president espanyol, Pedro Sánchez, comparegui al Congrés per explicar la línia d'ajuts que ha demanat a la Unió Europea per pagar els ERTO i aclarir si sol·licitarà acollir-se al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede). Sí que compareixerà en comissió la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per explicar la utilització dels romanents dels ajuntaments -la petició s'ha aprovat per unanimitat i s'han tornat a fer visibles les crítiques de la majoria de grups, també d'Unides Podem, al decret.

També s'ha aprovat la compareixença de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, per informar sobre les mesures de seguretat per començar el curs escolar. No s'han aprovat, en canvi, la resta de peticions de compareixença que havia fet l'oposició, majoritàriament el PP, com les del ministre de Sanitat, Salvador Illa; la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya; la d'Indústria, Reyes Maroto, o el ministre de Treball, José Luis Escrivá. Els dos socis de govern les han tombat perquè bona part dels ministres ja compareixen a petició pròpia.

stats