Política 09/10/2020

L'independentisme surt al carrer per protestar contra la visita del rei Felip VI

L'ANC i Òmnium han organitzat una cadena humana i els CDR han començat la protesta a l'Arc de Triomf

Xavi Tedó / Mireia Esteve
5 min
Una pancarta amb el lema "Catalunya no té rei" durant la protesta contra Felip VI a Barcelona

BarcelonaL'independentisme ha tornat al carrer aquest divendres per protestar contra la visita del rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona. El monarca i el cap del govern han arribat a la capital catalana cap a dos quarts d'onze del matí per presidir la gala de lliurament de premis de la Barcelona New Economy Week. Ho feien tot just una setmana després que la Moncloa decidís vetar la presència de Felip VI en l'acte de lliurament dels despatxos judicials, per la imminència de la publicació de la sentència d'inhabilitació del president Quim Torra i del tercer aniversari de l'1-O.

A partir de les deu del matí, centenars de persones s'han concentrat a l'Arc de Triomf secundant la crida que han fet els Comitès de Defensa de la República (CDR) per protestar contra la visita reial. La convocatòria estava prevista d'entrada davant l'Estació de França, però finalment s'ha desplaçat fins a l'Arc de Triomf pel gran desplegament policial que blindava el recinte on s'ha fet la gala. Tota la zona de l'Estació de França ha quedat protegida policialment pels Mossos durant l'acte, i l'entrada del Parc de la Ciutadella per l'Arc de Triomf ha estat tancada i blindada també per la policia.

Des de l'Arc de Triomf, els concentrats han començat la marxa baixant pel carrer Pujades pel bloqueig policial al passeig Picasso, i han continuat cap a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, on hi havia una part de la cadena humana que havien preparat l'ANC i Òmnium. Allà els concentrats han llençat pols de colors al cordó policial, han cremat fotos del rei i han dedicat xiulets i crits quan el monarca ha abandonat el recinte de l'Estació de França per dirigir-se, amb el president espanyol, fins a la Zona Franca, on ha visitat una de les empreses que hi té la seu. Quan els Mossos han tret les tanques que blindaven la zona, alguns manifestants han entrat al vestíbul de l'estació, però els agents els han fet sortir.

Cap al migdia, els Mossos d'Esquadra han identificat i escorcollat una dotzena de membres dels CDR a la plaça Catalunya de Barcelona. Es traca de joves que havien anat tallant carrers des del parc de la Ciutadella fins al centre de la ciutat passant pel passeig Companys i la Via Laietana. Davant del Corte Inglés els han interceptat i els han escorcollat les motxilles i els han identificat.

Abans que arribés el rei, l'ANC i Òmnium havien desplegat dues pancartes davant l'Estació de França en contra de la visita. A la de l'Assemblea es podia llegir "Catalunya no té rei" i a la d'Òmnium "Joan Carles primer, Felip l'últim". La pancarta de l'entitat cultural, l'han fet retirar els Mossos d'Esquadra perquè, segons han explicat en un comunicat, no permeten als "propietaris dels locals i habitatges" de la zona on hi ha un dispositiu policial exhibir "objectes que impedeixin la lliure visibilitat de portes i finestres amb l'objectiu de tenir la màxima visibilitat a les façanes". Segons els Mossos, el mateix propietari de l'edifici l'ha fet retirar.

Davant d'aquesta actuació, el Síndic de Greuges ha anunciat en un comunicat que ha obert una actuació d'ofici per esbrinar si el departament d'Interior hauria informat a les organitzacions convocats de les protestes d'aquest divendres i als veïns de la zona de la prohibició de desplegar pancartes al·legant motius de seguretat. Rafael Ribó ha sol·licitat a Interior que l'informi "sobre els motius pels quals s'ha fet retirar aquesta pancarta i com s'ha conjugat la pretesa necessitat al·legada de seguretat amb el dret fonamental a la llibertat d'expressió". A més, també li ha preguntat "si aquesta ordre està fonamentada en alguna decisió judicial" i ha recordat que "el dret a la llibertat d'expressió és un dret fonamental i l'espina dorsal de la democràcia".

Cadena humana de protesta

Paral·lelament a la protesta dels CDR, les dues entitats sobiranistes han preparat una cadena humana des del voltant de l'Estació de França fins al monument de Colom, en la qual han participat representants dels partits independentistes i també dels sindicats USTEC-STEs i la Intersindical-CSC, entre més. S'hi han sumat desenes de persones que han volgut mostrar la disconformitat amb la visita del monarca a Catalunya. La cadena s'ha acabat convertint en una concentració al voltant de l'Estació de França.

Imatge de la cadena humana contra el rei Felip VI

Abans de començar, els líders de les dues entitats independentistes han criticat la visita del rei a Barcelona i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat que la "resistència" a la visita de Felip VI a Barcelona, amb mobilitzacions als carrers, es converteixi en iniciativa política per aconseguir la independència. Paluzie ha criticat el dispositiu de "blindatge" que ha evitat que la cadena humana hagi arribat davant l'Estació de França. "Es tracta que la monarquia ni tan sols vegi les protestes", ha criticat Paluzie, que creu que "els Borbó regnen a Catalunya per dret de conquesta".

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, s'ha dirigit a Felip VI i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dient-los que l'única manera que tenen de venir a Barcelona és "bunqueritzar" la ciutat: "En llibertat no podran venir. De la mateixa manera que no ens deixen exercir el dret a l'autodeterminació, els diem que tampoc podran passejar-se tranquil·lament pel nostre país". Mauri ha alertat que cada vegada els faran la mateixa rebuda i ha dit al rei que "l'única cosa que ha de fer és demanar perdó per tot el que ha provocat com a principal responsable de la violència".

Un cop acabada la cadena humana, Paluzie, acompanyada de membres del secretariat nacional de l'ANC, ha cremat una fotografia de tres metres del rei Felip VI vestit amb toga just davant l'edifici de Correus de Barcelona.

Crema d'una imatge del rei promoguda per l'ANC

JxCat, ERC i la CUP censuren la visita del rei

Diferents dirigents polítics independentistes han participat en la cadena humana, entre els quals hi havia la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi; el diputat d'ERC, Ernest Maragall, i el diputat de la CUP, Carles Riera. Artadi ha qualificat el rei "d'hipòcrita i cínic" per venir a Barcelona a lliurar uns premis econòmics quan fa tres anys "trucava a empreses perquè se n'anessin de Catalunya". També l'ha acusat de ser al darrere de l'empresonament, l'exili i la repressió de gairebé 3.000 catalans "només per ser independentistes", i del "cop d'estat que enderroca presidents de la Generalitat".

Per la seva banda, Ernest Maragall ha reclamat l'abdicació del Felip VI i ha criticat que l'Estat "ocupa Catalunya cada vegada que el rei hi ha de venir". En aquesta línia l'ha descrit com un "rei bombolla", que "s'ha d'amagar": "No veu la ciutat, i la ciutat no el veu ni el reconeix", ha afegit el dirigent republicà, que ha reivindicat que "Catalunya no té rei". El diputat de la CUP Carles Riera, per la seva banda, ha criticat que el rei hagi convertit Barcelona "en la seva trinxera particular" i l'ha acusat d'encapçalar la "repressió" a Catalunya. D'altra banda, ha criticat la "col·laboració" dels Mossos d'Esquadra pel dispositiu policial a la zona de l'Estació de França.

Poca estona abans que comencessin les protestes al carrer contra Felip VI, JxCat i ERC han tornat a exhibir friccions quan el president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat una "reflexió profunda" a la monarquia sobre per què no és benvinguda a Catalunya, en una entrevista a Ràdio 4, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, li ha respost a Twitter que "l'única reflexió és l'abdicació".

stats