Política 24/01/2019

El PP ignora la proposta del Pi per escollir un senador de consens per substituir Bauzá

Marga Prohens recorda el reglament del Parlament i assegura que el seu partit triarà el nou representant de les Balears a la Cambra Alta

Kike Oñate/ Maria Llull
3 min
Imatge d'arxiu de la vicepresidenta del PP balear, Marga Prohens.

PalmaLa vicepresidenta del PP balear, Marga Prohens, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que serà el PP qui triï el substitut de José Ramón Bauzá com a senador de les Illes Balears. "És un tema zero polèmic, que no dona peu a cap interpretació", ha dit Prohens, qui ha recordat que, segons el reglament del Parlament li correspon al PP proposar el nom del substitut.

Prohens s'ha mostrat especialment sorpresa pel fet que Jaume Font hagi fet la proposta d'enviar un senador de consens a Madrid, i ha recordat que l'actual líder del Pi va ser Senador amb el Partit Popular. "Estic convençuda que, quan Jaume font va ser senador del PP, defensava els interessos de Balears", ha comentat.

Serà només el PP qui proposi un nom. La votació, com passa a totes les eleccions nominals, serà secreta i per escrit. "Estic segura que el 'fair play' parlamentari es complirà, perquè el PP i el PSIB no ho han romput mai. Estic segura que el PSIB estarà a l'altura de les circumstàncies", ha assenyalat Prohens, abans de recordar altres nomenaments, com el d'Andreu Manresa com a director general d'IB3.

"Es poden discutir si les regles són justes quan arriba el moment, però no es poden canviar a mitjan partit i adaptar-les segons si em va bé o no", ha continuat la també portaveu adjunta del PP en el Parlament. "Entenc que partits com podem o Més per Menorca vulguin acabar amb la democràcia representativa, però em costa molt pensar que el Pi ha entrat en aquest joc. Preferesc considerar que es deu a una confusió o que Jaume Font ha sortit per tenir protagonisme", ha afegit Prohens. "Per què no proposam un independent com a president a les properes eleccions del 26 de maig?", ha demanat amb ironia.

Els populars diuen que encara no tenen noms sobre la taula, encara que la pròxima setmana es valorarà el substitut més adient. "Hem de prendre una decisió. El PP té perfils perfectament capacitats per defensar els interessos de les Balears encara que, de moment, aquest tema no estava previst", ha dit la vicepresidenta popular, qui s'ha negat a valorar cap possible candidat.

Sobre la tasca de Bauzá com a senador, Prohens no ha volgut emetre cap judici. "El PP ha fet un comunicat al respecte. Cadascú sap la feina que ha fet", ha dit. Així i tot, la portaveu s'ha mostrat estranyada pel fet que Bauzá hagi estat un any amb la decisió pressa i sense dimitir abans. "Les persones han de ser consegüents amb les seves decisions", ha afirmat. A més, la vicepresidenta ha negat rotundament que la direcció del partit hagués proposat a Bauzá formar part de les llistes electorals. "És fals", ha sentenciat.

La proposta del Pi

El president d'El Pi, Jaume Font, ha proposat aquest dijous que tots els grups parlamentaris arribin a un consens polític per escollir un home o una dona independent com a senador de les Balears, després que José Ramón Bauzá hagi deixat el PP i el seu escó al Senat. "Podem arribar a un acord per defensar els punts concrets que tots els partits de les Illes compartim", ha assegurat Font.

Un senador independent i consensuat, la proposta d'El Pi per substituir Bauzá

Per al president i portaveu de la formació regionalista al Parlament, el nou REB, la manca d'un sistema de finançament autonòmic, la negativa contra les prospeccions i "el cop rebut" amb el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, són alguns dels punts que tots els partits de les Illes "poden defensar conjuntament a Madrid", ha dit.

"El PP hauria de presentar una persona, sense compromisos de partits, que representi els pròxims mesos els interessos dels ciutadans balears", ha explicat Font. A més, considera que "els populars haurien de veure l'oportunitat".

En aquest sentit, Font considera que la proposa "és beneficiosa per a tots els grups parlamentaris, sobretot per al PP" i, a més, enviaria un missatge a la societat illenca, "perquè vegin que podem arribar a acord".

"Si quedassin dos o tres anys no ho proposaríem", ha indicat el diputat regionalista, que ha insistit que la seva proposta suposa "fer política d'una altra manera". Respecte en quin grup s'integraria aquest hipotètic senador de consens, Font ha apuntat que s'hauria de negociar però que ha de ser "en l'espai en què tingués la màxima llibertat".

Finalment, el president ha recordat que "aquesta proposta segueix la línia política d'El Pi, ja que durant tota la legislatura hem dut endavant acords amb altres formacions".

stats