Política 20/11/2020

El no a la independència baixa del 50% però es manté cinc punts per sobre del sí

El 77,6% dels catalans estan d'acord amb la idea de decidir en un referèndum, segons el CEO

Aleix Moldes
2 min
Només el 12% dels catalans residents a l'estranger van votar el 28 d'abril

BarcelonaMentre la independència de Catalunya no es pugui decidir votant, les enquestes serviran simplement per fer ciència ficció. I això que el 77,6% dels catalans està d'acord amb la idea del referèndum d'autodeterminació, segons els resultats de l'últim baròmetre publicat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Sense saber què passaria exactament si se n'acabés convocant un que aconseguís interpel·lar a tota la ciutadania, el no a la independència segueix sent majoritari a les enquestes. Un 49% dels catalans es mostra contrari a la idea de l'estat propi mentre que el 43,6% és partidari del sí.

Els resultats són similars als del baròmetre del mes de juliol. Aleshores el no superava per poc el 50% i el sí es quedava en el 42%. Entremig, però, el CEO va fer una altra enquesta a l'octubre -no es tractava d'un baròmetre- en la que els resultats estaven més equilibrats, amb un 46,6% pel no i un 45,3% pel sí.

Per votants, el percentatge més gran d'independentistes se situa en la CUP i JxCat, amb un 92,5% i un 91,4% respectivament, i a continuació se situen el PDECat amb un 90,5% (tot i que els resultats no són significatius ja que només 21 enquestats diuen que votaran el Partit Demòcrata) i ERC, amb un 79,7%. En nombres absoluts, però, Esquerra és el partit que comptaria amb el suport de més independentistes.

A la banda contrària, són Cs (100%) i Vox (97,1%) els que acumulen un percentatge més gran de contraris a la independència, per davant del PP (88,4%), del PSC (87,6%) i dels comuns (72,1%). En nombres absoluts serien els socialistes als que més confiança farien els votants unionistes.

No canvia el 59% que creu que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia (el percentatge va arribar al 69% a finals de 2014) i tampoc la majoria que prefereix l'estat independent (34,9%) quan la pregunta és múltiple i s'afegeixen les opcions de continuar sent una comunitat autònoma (28%), un estat federal (22,6%) i la possibilitat de perdre autogovern i passar a ser una simple regió d'Espanya (6,4%). Els votants de Vox i del PP són els que més defensen aquesta última opció, tot i que prioritzen que Catalunya continuï sent una autonomia.

La sanitat, la principal preocupació

La pandèmia del covid-19 ha fet saltar pels aires el rànquing de les principals preocupacions dels catalans. El nombre de gent que apunta a la sanitat com el principal problema no para de créixer i ara s'ha situat en el 42%, quan al febrer amb prou feines superava el 6%. El segon problema és ara la insatisfacció amb la política i els polítics (14,8%) i el tercer les relacions entre Catalunya i Espanya (10,2%), que en el moment àlgid del Procés, l'octubre del 2017, s'havia apropat al 40%.

stats