Misc 13/10/2019

La immunitat de Junqueras arriba a Luxemburg

El Suprem diu al Tribunal de Justícia de la UE que la qüestió prejudicial encara té "vigència"

i
Júlia Manresa
3 min
La immunitat de Junqueras arriba a Luxemburg

Brussel·lesL’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, no serà avui amb el seu defensat quan aquest conegui la sentència. A les 14.30 hores ha de ser a la gran sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg, on hi ha la vista per resoldre la pregunta que el Tribunal Suprem va fer sobre l’abast de la immunitat del líder d’ERC. Però aquesta cita està envoltada d’interrogants. No va aparèixer al calendari fins a l’últim moment i, tenint en compte la data de la cita, hi ha fins i tot la possibilitat que no s’arribi a celebrar. Però la defensa de Junqueras confia que prevalgui l’interès del cas en termes de drets fonamentals.

La qüestió que el Suprem va elevar al TJUE a petició del mateix Van den Eynde pregunta si, segons el protocol sobre els privilegis i la immunitat a la Unió Europea, s’hauria d’haver concedit un permís extraordinari a una persona “acusada de delictes greus en presó provisional”. Però, com que ha estat condemnat aquest dilluns, Junqueras deixa de ser un acusat en presó provisional i passa a estar complint sentència ferma, per la qual cosa el tribunal podria decidir que no té sentit resoldre. Una opció que la defensa de Junqueras no pot descartar.

El Suprem, però, vol que el tribunal europeu es pronunciï. Aquest dilluns i després de fer-se pública la sentència que condemna Oriol Junqueras a 13 anys de presó, el Tribunal Suprem ha enviat un ofici a Luxemburg per subratllar que la qüestió prejudicial manté "interès i vigència". El Suprem ha enviat també una còpia de la sentència, segons ha informat el tribunal.

Les parts del cas són (més enllà de Junqueras) el ministeri fiscal espanyol, l’Advocacia de l’Estat i l’acusació popular que exerceix Vox. El cap de la delegació del partit d’ultradreta al Parlament Europeu, Jorge Buxadé, serà avui a Luxemburg, juntament amb l’advocat Juan Cremades. A més, l’Eurocambra també va decidir implicar-se en el cas presentant observacions, que van en la línia de la posició defensada fins ara malgrat el canvi de president. Repetiran que l’Europarlament no és responsable de la presa de possessió d’un eurodiputat, sinó que és cosa de les autoritats estatals.

Jurar la Constitució

També és previsible que l’Estat defensi que Junqueras no té immunitat si no jura la Constitució, un requisit que la Junta Electoral Central considera indispensable, i que la defensa del líder republicà vol tractar. Per això, en les seves al·legacions, va demanar que el TJUE abordi fins a quin punt una autoritat estatal (en aquest cas el Suprem) pot condicionar la presa de possessió del càrrec impedint que surti de la presó per jurar la Constitució, cosa que no va passar quan va poder ser elegit diputat al Congrés. Fonts jurídiques apunten que el TJUE vol tractar la relació entre la protecció d’un parlamentari nacional i un d’europeu.

Però tot plegat és només el primer pas. Després de la vista l’advocat general de l’alt tribunal haurà de donar la seva opinió sobre el cas, un tràmit que en un procés habitual i no d’urgència com aquest pot trigar mesos. És després quan el TJUE es pronuncia en una decisió que serveix per guiar la instància judicial estatal interessada però que, en aquest cas, torna a ser una incògnita perquè el Suprem ja haurà dictat sentència.

stats