ANDALUSIA
Política 08/01/2019

Vox tensa l’acord entre el PP i Cs amb una agenda ultranacionalista

El PP veu “inacceptable” el document presentat per avalar la investidura

Fede Durán
4 min
El líder del PP-A, Juanma Moreno, saludant el cap de llista de Vox, Francisco Serrano.

SevillaMentre Albert Rivera filtrava dilluns a la premsa la futura composició de l’executiu andalús, Vox enllestia un document amb 19 punts per donar suport al canvi polític a la comunitat del monòleg socialista. Lluny del govern “moderat, constitucionalista i liberal” que va proclamar ahir el líder de Cs, les mesures que l’extrema dreta va posar damunt la taula fan aparèixer el fantasma d’una repetició electoral que el líder de Vox, Santiago Abascal, considera beneficiosa per als seus interessos, encara que matisi que “no hi haurà irresponsabilitats”.

El dossier divulgat per Vox no té desperdici: planteja expulsar 52.000 immigrants il·legals; crear una conselleria de Família i Natalitat; obrir un procés per tornar a l’Estat les competències en educació, sanitat, justícia i ordre públic; eliminar tres dels quatre canals autonòmics i les subvencions a associacions islàmiques, i protegir els toros i la Setmana Santa. A més, exigeix traslladar el Dia d’Andalusia del 28 de febrer (data del referèndum d’autonomia) al 2 de gener “en commemoració del dia de la Reconquesta”; derogar les lleis de violència de gènere i d’igualtat, i estrenar un “PIN parental” perquè els pares puguin excloure els seus fills en l’àmbit educatiu d’activitats “amb càrrega ideològica o moral contrària a les seves conviccions”. Fins ara, Cs havia deixat en mans del PP la feina bruta d’entendre’s amb Vox. El màrqueting exigia distància, fins i tot indiferència, tot i les veus de personalitats com Manuel Valls, Francesc de Carreras i la ministra d’Afers Europeus francesa Nathalie Loiseau alertant d’aquesta aliança.

Veus crítiques al PP

Però el repte de la ultradreta ja esquitxa els populars tot i els gestos de complicitat de Pablo Casado. El primer baró a despenjar-se de l’entesa ha sigut el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. Segons Casado, Vox no entrarà de cap manera al govern andalús que cuinen el PP i Cs. En realitat, Vox tampoc ha demanat cap conselleria, però els seus 19 desitjos són una bomba de rellotgeria que pot girar la truita i fer recular Juan Marín (Cs) i Juan Manuel Moreno (PP), sempre a instàncies, esclar, del que decideixin els seus respectius partits a Madrid.

El repartiment de carteres, que ningú ha confirmat encara i que Cs planejava divulgar avui, deixaria en mans de la formació taronja àrees com Economia, Ocupació, Educació, Cultura i Turisme, més una superconselleria en mans de Marín, que en qualitat de vicepresident s’encarregaria de desmantellar la monstruosa administració paral·lela de la Junta. Al PP li correspondrien els departaments d’Hisenda, Sanitat i Foment, entre d’altres.

Encapçalats pel seu secretari general, Teodoro García Egea, els populars es van reunir ahir amb Vox per intentar acostar posicions. No s’esperaven, amb tot, un document tan temerari i que van qualificar d’“inacceptable” i d’“autèntic despròposit”. Malgrat la reunió -que va ser llarga-, els ponts, consideren fonts del partit, estan mig trencats. L’escenari no deixa de ser curiós, perquè gràcies a les peticions de Vox la candidatura de Susana Díaz, amb repetició electoral o sense, guanya pes en la mesura que es demostri que el bipartit és una entelèquia.

La presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet (Cs), preveia anunciar divendres que ve el nom del candidat a la presidència de la Junta. Tot i que les reunions entre el PP i Vox continuaran, i que Abascal ensenya la pastanaga i el garrot alhora, qualsevol escenari és possible. Díaz, de moment, manté la intenció de sotmetre’s a la confiança de la cambra; Podem està desaparegut en combat; Cs sospesa els avantatges i inconvenients d’aquest tsunami, i el PP del sempre voluntarista Moreno veu trontollar el somni de la seva vida. Per molt increïble que pugui semblar, 12 escons de 109 mantenen en suspens la política andalusa.

Principals propostes de l’extrema dreta

Declaració institucional

La Junta d’Andalusia s’ha de pronunciar a favor de la devolució de competències i contra les crítiques a Vox.

Despesa pública

Reduir un 75% les subvencions a partits, sindicats i patronals. Suprimir les ajudes a les associacions i ONGs “ideològiques”. Suprimir ajudes exteriors i les “ambaixades comercials”. Fer dues auditories a la Junta.

Rebaixa fiscal

Bonificar el 99% de l’impost de successions i reduir el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, així com els tipus impositius del tram autonòmic de l’IRPF.

Immigració

Vox diu que la Junta “encobreix la immigració irregular” perquè “posseeix la documentació necessària per expulsar 52.000 persones”, i exigeix que la comparteixi amb la policia. També demana suprimir ajudes a la immigració irregular.

Islam

Exigeix “a les autoritats islàmiques” una “total cooperació” per identificar radicals.

Mitjans públics

Reduir la despesa de la radiotelevisió andalusa en almenys un 50% i garantir-ne la neutralitat ideològica. Eliminar tres dels quatre canals públics i del Consell Audiovisual d’Andalusia.

Natalitat

Crear una conselleria de Família i Natalitat, així com mecanismes de suport i conciliació laboral per a les famílies nombroses. I proporcionar “informació” i “assistència” a les dones amb embarassos no desitjats, per assegurar-se que no reben “coaccions” per avortar.

Dones i LGTBI

Derogar la llei de violència de gènere i substituir-la per una de violència domèstica. Derogar la llei que garanteix els drets de les persones LGTBI i la llei d’igualtat.

Educació

Permetre als pares que excloguin els seus fills d’activitats amb “càrrega ideològica o moral” a l’escola. Garantir a tots els andalusos que no hagin d’escolaritzar els fills en “la llengua regional” d’altres comunitats.

No a la memòria històrica

Derogar la llei de memòria històrica.

Tauromàquia

Aprovar una llei de protecció de la tauromàquia i la caça.

Dia d’Andalusia

Canviar l’actual data i traslladar-lo al 2 de gener per commemorar la culminació de la Reconquesta.

Les 19 exigències de Vox per a la investidura a Andalusia (PDF)
stats