Illa titlla l'acord per no pactar amb el PSC de "foto de Colom de l'independentisme"

El candidat socialista nega que s'hagi vacunat i assegura que "tothom ho sap"

2 min
Salvador Illa aquest migdia

Tots els partits independentistes van comprometre's ahir en un acord per escrit a no pactar amb el PSC en la pròxima legislatura "sigui quina sigui la correlació de forces". El candidat socialista, Salvador Illa, ha considerat aquest veto en una entrevista a La Ser "la foto de Colom de l'independentisme". "Això és un episodi més de la bronca i la confrontació", ha criticat. El cap de llista del PSC ha titllat aquest compromís independentista d'"antipolítica", encara que tant ell com Pere Aragonès (ERC) ja havien manifestat verbalment i en nombroses ocasions al llarg de la campanya que no pactarien entre ells. També Laura Borràs (JxCat) havia fet explícit el seu veto al PSC.

Sigui com sigui, el pacte per escrit -que no és vinculant- reforça aquesta voluntat política per part de l'independentisme. El subscriuen directament els candidats de totes les formacions independentistes, també Primàries, excepte en el cas d'ERC, que el signa el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià. Pel que fa a Illa, el socialista sempre ha reivindicat un govern amb Catalunya en Comú-Podem a imatge de l'executiu de Pedro Sánchez. No obstant, les enquestes no donen una majoria a aquestes dues formacions. El veto de l'independentisme aboca els socialistes, doncs, a buscar pactes amb comuns i la dreta. Durant l'entrevista a La Ser, Illa ha assegurat que està disposat a "parlar amb tothom" excepte amb Vox, i ha reivindicat la seva papereta com la del vot útil: "Desitjo el millor a totes les candidatures constitucionalistes, però ara la que pot trencar això i fer avançar Catalunya és aquesta", ha assegurat.

"No m'he vacunat"

El candidat del PSC ha sortit a més al pas de la rumorologia -a què ahir es van abonar alguns dirigents com Oriol Junqueras (ERC), Teodoro García Egea (PP) o Ciutadans- sobre que es podria haver vacunat contra el Covid i per això no es va voler fer una PCR abans del debat a TV3. "No m'he vacunat i això tothom ho sap", ha dit l'exministre: "Aquestes informacions m'han sorprès". Illa ha justificat que s'ha passat "un any explicant als espanyols que s'han de fer les PCR quan tenen símptomes o has estat en contacte estret amb un positiu" i per això no es va fer ni la prova ni un test d'antígens. Diversos experts en vacunes i immunologia consultats per l'ARA confirmen que ni la PCR ni el test d'antígens detecten si la persona que se l'ha feta s'ha vacunat o no.

stats