Illa s'encomana al vot útil en la recta final al 14-F

El cap de llista del PSC fa una última crida a "cada vot pel canvi"

3 min
Salvador Illa, aquest migdia en l'acte telemàtic

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha encabit tres actes electorals, una roda de premsa i una entrevista en l'últim dia de campanya, esprement les últimes hores d'una cursa frenètica que per ell va començar el 30 de desembre, quan es va convertir en el cap de llista sobrevingut del partit. Des de llavors ha treballat per convertir l'esperança del partit de tornar a guanyar les eleccions a Catalunya amb crides constants al vot útil de l'unionisme i traient pit de la "moderació" en front de la resta de partits, a qui ha acusat de voler la confrontació. "Cada vot pel canvi obre una escletxa en el mur que volen construir", ha assegurat aquesta tarda en el seu últim míting, acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

La desfeta de Ciutadans és tal que, tret d'un gir de guió que ningú espera, Illa mira al 14-F sabent que liderarà el bloc constitucionalista. No obstant, l'anomenat efecte Illa no ha aconseguit segons els sondejos penetrar en l'espai independentista, que pot retenir la majoria absoluta. I el "retrobament" que ha invocat tota la campanya no sembla tenir opcions de materialitzar-se en forma de pactes postelectorals: els independentistes l'han vetat en un document escrit i ell també s'ha negat públicament a governar amb ells. L'opció que reivindica, de replicar l'executiu espanyol amb un acord amb En Comú-Podem, és difícil de sostenir amb la correlació de forces que assenyalen les enquestes.

En un intent de consolidar contradir les previsions, el PSC s'ha abocat a la important bossa d'abstencionistes i indecisos -molts dels quals dones- amb nombroses crides a la mobilització del vot. Ho ha fet mantenint la seva aposta per la marca Illa i reforçant el seu perfil de presidenciable, rodejant-lo de ministres del govern espanyol, amb una forta presència del president Pedro Sánchez en campanya. També a través de nombrosos actes sectorials i dibuixant les cares visibles del seu hipotètic executiu català -amb Olga Pané i Maurici Lucena com a consellera de Salut i vicepresident econòmic. Sense oblidar el seu to pretesament assossegat i un discurs farcit de conceptes com "gestió" i "bon govern". Una serenor que Illa només ha abandonat avui en els darrers minuts de la campanya. "La por ens ha tenallat i la impotència ens ha frustrat durant massa temps, però avui l'esperança i la il·lusió ens empeny a obrir nos horitzons", ha reivindicat: "Fem-ho, hagámoslo, a guanyar!".

Illa ha reivindicat les sigles del partit, que des de l'arribada de Sánchez al govern ha iniciat una remuntada, com un "orgull". "Sóc orgullosament socialista, progressista, d'esquerres", ha dit el dirigent del PSC, que ha promès als votants: "Si vosaltres poseu els vots jo posaré el canvi". El candidat va arrencar la campanya amb relativa placidesa malgrat les crítiques vehements per haver abandonat el ministeri que els seus adversaris li havien fet en els dies anteriors, i amb l'amenaça que el TSJC finalment donés llum verda l'ajornament electoral, cosa que hauria diluït el cop d'efecte estudiat per Sánchez de canviar el candidat a poques dies de la campanya.

Des del primer moment va denunciar el "tots contra Illa" de la resta de formacions, una idea que s'havia convertit en un eslògan més dels socialistes, que veien en aquests atacs un ajut per perfilar Illa com a alternativa de govern. No obstant, el passat dimarts va patir una sotragada quan es va fer públic que no s'havia volgut fer la PCR ni el test d'antígens abans de participar en el debat electoral de TV3. Una polèmica -alimentada pels seus contrincants- que l'ha perseguit des de llavors, fins al punt que el ministeri de Sanitat va haver de confirmar ahir públicament que Illa no s'ha vacunat de coronavirus, com insinuaven tant Cs com el PP i ERC. "El tots contra Illa s'ha convertit en un contra Illa val tot", ha denunciat Sánchez.

No obstant, els socialistes han mantingut el rumb ferm i s'han centrat en criticar l'independentisme. En els últims dies, agafant-se al veto a pactar amb el PSC, que Illa ha titllat de "nova fotografia de Colón", situant-se com a àrbitre i defensor del "diàleg" entre dos blocs enfrontats. "Al retrobament, la socialdemocràcia, la voluntat d'avançar com a poble, no se li pot posar un cordó sanitari", ha etzibat avui Sánchez, que amb la seva aposta de situar Illa com a cap de llista a costa de remodelar el seu govern no ha deixat dubtes sobre la importància que dona a tornar a tenir un PSC fort a Catalunya. "Trencarem aquest cordó sanitari", ha sentenciat.

stats