Sessió de control al Congrés

Iglesias esmena la resposta de la Moncloa pel suplicatori de Puigdemont i demana una "reflexió"

Subratlla que l'Eurocambra va retirar la immunitat amb "poc més" del 50% dels vots

3 min
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la sessió de control al Congrés.

Sessió de control al Congrés amb regust de déjà-vu. El PSOE i el PP continuen embolicats en els retrets. Mentre que el líder del PP, Pablo Casado, ha acusat el president espanyol de portar Espanya a la "ruïna" i ha tornat a demanar la dimissió del vicepresident segon, Pablo Iglesias, aquest cop per haver votat en contra del suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí a l'Eurocambra, Pedro Sánchez ha tornat a instar els populars a triar entre la "moderació i la perdició" i a deixar de ser "l'aperitiu de Vox". "Ja sabíem que a vostè li agraden els aperitius, però els plats forts se li ennueguen", ha replicat al seu torn el líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal.

Enmig d'aquest context i després d'un dimarts en què la Moncloa va celebrar l'aprovació del suplicatori sobre Puigdemont, intentant que Unides Podem no es manifestés sobre l'assumpte, Iglesias ha volgut aprofitar el debat al Congrés per deixar clara la seva posició. En resposta al número dos del PP, ha subratllat que el Parlament Europeu va aprovar retirar la immunitat amb "poc més" del 50% dels vots i ho ha comparat amb els dos anteriors, que es van aprovar amb prop del 95% de vots afirmatius. "Reflexionin si hi ha o no un problema polític", li ha etzibat a Teodoro García Egea, que l'ha acusat durant la seva intervenció de ser la "violència al carrer personificada al govern".

Sorprenentment, durant la sessió de control no s'ha evidenciat l'acostament entre Ciutadans i el PSOE que poc després s'ha consumat a Múrcia, on han registrat dues mocions de censura per fer fora el PP tant del govern regional com de l'Ajuntament de la capital. La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha demanat a Cs el seu suport per a la convalidació del decret que divendres s'aprovarà amb un pla d'ajudes d'11.000 milions d'euros. La presidenta del partit taronja, Inés Arrimadas, ha advertit que s'hauria pogut impulsar abans si s'haguessin aprovat els pressupostos amb Cs i no amb ERC i Bildu, i ha proposat un pla de 15.000 milions d'euros d'ajudes, 9.000 milions dels quals haurien de ser ajudes directes a través d'un pla europeu en què el deute no computaria, segons ha explicat. Calviño ha replicat que aquesta qüestió li sonava a "recepta miraculosa" i ha instat Arrimadas a parlar amb els seus eurodiputats perquè l'informin millor.

Montero defensa la monarquia

ERC i EH Bildu han tornat a preguntar al govern espanyol pels escàndols del rei emèrit i han topat altre cop amb el mur del PSOE. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha acceptat que Esquerra "desqualifiqui" la monarquia, però no que ho faci posant en dubte la feina de l'Agència Tributària. En resposta a la diputada republicana Carolina Telechea, Montero ha carregat contra la seva intervenció per "intentar aparentar que hi ha un tracte de favor amb la Casa del Rei". "Això és fals", ha assenyalat la ministra, que ha insistit que Hisenda continuarà "perseguint qualsevol irregularitat, la protagonitzi qui la protagonitzi".

La ministra portaveu ja va assegurar ahir, dimarts, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que l'Agència Tributària està investigant la segona regularització de Joan Carles I i aportant la informació que la Fiscalia requereixi. La Moncloa insisteix que Felip VI ha iniciat una tasca de modernització de la Corona, que tot i això no s'acaba de concretar: Podem reclama una llei de la Corona que l'actualitzi però el PSOE, que va del bracet del PP en aquest assumpte, no ho troba prioritari.

stats