Iglesias confirma que no es presentarà a la reelecció com a secretari general de Podem

El líder de Podem creu que Yolanda Díaz liderarà el partit en els pròxims anys i pot esdevenir presidenta del govern

3 min
El candidat de Podem a Madrid, Pablo Iglesias, en un acte de precampanya.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a TVE que no es presentarà a la reelecció com a secretari general de Podem al pròxim congrés que la seva formació celebrarà a Vistalegre en una data encara per determinar. "No m'hauria de presentar perquè ja m'he presentat tres vegades i crec que és lògic que es produeixi una renovació", ha dit. I és que del grup de cinc professors de polítiques de la Complutense de Madrid que van impulsar Podem només hi queda ell, al partit. Una mostra de l’hiperlideratge que ha forjat amb els anys. Juan Carlos Monedero va sortir-ne acorralat per un escàndol fiscal i, tot i donar suport encara a la formació, no ha tornat a llocs de sortida. La història d’Íñigo Errejón, Carolina Bescansa i Luis Alegre és oposada: la d’un punt final criticant tics autoritaris a la direcció.

"Anem a formes de lideratge més col·lectives i corals que milloraran molt" el funcionament del partit, ha opinat. La seva sortida, però, ha deixat clar que no serà immediata: "Em toca seguir sent secretari general de Podem un temps, i quan arribi el moment de donar pas a altres companyes i companys, per descomptat que ho farem i amb això tornarem a frustrar les expectatives dels que han dit moltes barbaritats de nosaltres i els fets els han desmentit", ha deixat anar. Iglesias ha assegurat que amb aquesta decisió demostra que per al seu partit "la comoditat dels càrrecs no és el que és fonamental, tot i el que diuen alguns".

Iglesias ha apuntat com a substituta a la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, que és qui liderarà, ha dit, Podem en els pròxims anys amb un estil "que serà molt més difícil d'atacar" que el seu. "Crec que pot portar la meva formació política a guanyar les eleccions i ser presidenta", ha afirmat. Segons Iglesias, Díaz és "tremendament dura" a les negociacions. "Té la responsabilitat de la derogació de la reforma laboral, i qui pensi que no ho portarà a terme és que no la coneix", ha sentenciat. A més, ha apuntat que la valoració de Yolanda Díaz dels ciutadans és superior a la seva.

Davant d'aquest escenari, Iglesias ha justificat el seu assalt a l'Assemblea de Madrid. "El lloc on jo podia ser més útil en aquests moments és aconseguir un govern d'esquerres a la Comunitat de Madrid". En aquest sentit, ha dit que el seu repte ara és "guanyar a la Comunitat de Madrid", i que Podem seguirà treballant per aconseguir "aquesta victòria que cada vegada és més a prop".

Iglesias emplaça ERC a formar govern amb la CUP i els comuns

D'altra banda, el líder de Podem ha emplaçat ERC a assolir un acord amb els comuns i la CUP per formar un govern de coalició que doni "esperances" a la societat catalana. A parer seu, un cop assolida una entesa entre aquestes tres formacions, es podrien "buscar suports parlamentaris amb el PSC" de cara a la investidura. "Crec que és el que seria viable. Jo he sigut clar pel que fa a Junts quan es tracta de llibertats i drets civils, però quan es tracta de polítiques econòmiques és molt difícil que ens puguem entendre amb el partit que ve de Convergència, mentre que amb ERC i la CUP sí que ho podem fer", ha reblat.

Segons Iglesias, malgrat que el PSC "no entraria en un govern de coalició on hi hagués ERC", potser sí que els socialistes estarien disposats a negociar una investidura. "Posem-nos a treballar en aquesta direcció, perquè tinc la sensació que a JxCat s'estan imposant les posicions que volen fer oposició a ERC des de fora i que pensen que ERC es pot cremar assumint el lideratge de la Generalitat", ha dit. "ERC hauria d'assumir aquest lideratge juntament amb Podem i la CUP i demostrar que hi pot haver un govern en què es pot defensar qualsevol posició política", ha insistit. "Tant de bo ens puguem entendre i nosaltres estem disposats a l'entesa entre les forces polítiques per tenir un govern diferent del que ha tingut en els últims temps", ha conclòs.

stats