Política 23/11/2018

Iglesias ja es prepara per un avançament electoral i anuncia primàries

El líder de Podem assevera que no es pot governar mitjançant "reials decrets"

Sònia Trujillo Morera
2 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, i el secretari d'organització, Pablo Echenique, aquest divendres durant la reunió

MadridEl líder de Podem, Pablo Iglesias, i soci parlamentari de l’acord pressupostari de Pedro Sánchez, ja fa dies que advertia que sense uns pressupostos generals de l’Estat és molt difícil que l’executiu socialista seguís governant. És per això, que fonts de la direcció de Podem, han informat que, des de la formació, han decidit aprovar per unanimitat, en la reunió d’urgència del Consell Ciutadà Estatal del partit, “una fulla de ruta per estar preparats”. A més, han avançat que abans de les vacances de Nadal es realitzaran les primàries i es “prepararà al conjunt de l’organització política perquè pugui estar preparada per afrontar un avanç electoral”. En aquesta reunió, Pablo Iglesias ha anunciat també que es presentarà per ser candidat.

Iglesias, ha manifestat, en la reunió d'urgència del CCE, que no es pot governar mitjançant "reials decrets", perquè només serveixen per tirar "endavant mesures simbòliques", com per exemple l'augment del salari mínim interprofessional als 900 euros. I ha asseverat que "no és gaire real" que un govern es pugui sostenir a base d'aquestes normes jurídiques. L'opció d'un "avançament electoral és aquí", ha sentenciat Iglesias.

Iglesias ha reconegut, en roda de premsa, que la majoria de la moció de censura "s'ha trencat" i ha asseverat que això "no és una bona notícia" perquè les elits econòmiques d'aquest país intentaran "empènyer el PSOE a pactar amb Ciutadans". En aquest sentit, ha dit que aquest no és l'actual projecte del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però ha afirmat que en política "tot pot canviar". El líder de Podem, que fa un mes va firmar l'acord pressupostari amb Sánchez, un acord que els va "satisfer" i amb el qual van estar "contents", ha reconegut que, actualment, la situació dels PGE és de "bloqueig" per dues raons: ineficàcia de Sánchez i manca de voluntat d'acord de les formacions independentistes. "Les forces polítiques que vam construir la moció de censura hauríem d'assumir que aquest pacte l'hem de construir cedint tots", ha advertit.

El líder de la formació lila ha valorat la situació actual del govern espanyol d'"incòmoda", amb un executiu "sense pressupostos", "una mesa del Congrés controlada pel PP i Cs", una situació "d'enorme incertesa" i el "poder judicial a les mans de Lesmes", que té al seu currículum la taca de l'impost de les hipoteques. Malgrat aquest panorama desolador, Iglesias ha insistit a seguir treballant per aprovar aquests pressupostos perquè serien "beneficiosos per a la ciutadania d'aquest país".

A més, ha comentat també l'enganxada entre el diputat d'ERC Gabriel Rufián i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, a l'hemicicle del Congrés, i ha asseverat que l'estil "polític rufianista" no és la "tàctica més sensata", i ha afegit que "ho pensen alguns independentistes, malgrat tancar files".

stats