Iceta ja és ministre: "Vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa en la seva diversitat"

Ho ha fet juntament amb Carolina Darias en el tradicional acte al Palau de la Zarzuela

i
Quim Bertomeu
4 min
Miquel Iceta

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja és ministre. L'última formalitat s'ha fet efectiva aquest dimecres de bon matí prometent el càrrec al Palau de la Zarzuela davant del rei i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Poc després, Iceta ha rebut a mans de la seva predecessora, Carolina Darias, la cartera ministerial de Política Territorial acompanyat tant del fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa, com dels ministres de Transports i Interior, i també la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que va ser la primera ministra de Política Territorial amb Sánchez a la Moncloa.

Iceta s'ha compromès a seguir el llegat de Darias al ministeri i ha volgut tallar de soca-rel les crítiques de sectors de la dreta espanyola que l'acusen de defensar les tesis independentistes. "Hi haurà curiositat per saber com el nou ministre vol i estima Espanya i ho diré fàcil: vull una Espanya forta en la seva unitat i orgullosa en la seva diversitat. És la que vull i estimo. I recordar que no hi ha fortalesa més sòlida que la que sorgeix de l'acord i el pacte", ha assenyalat.

Miguel Iceta i Carolina Darias durant el traspàs de la cartera de Política Territorial.

Acte seguit, el també primer secretari del PSC ha mostrat el seu compromís amb la Constitució i ha recalcat que només es pot "millorar amb acords sòlids". Fent gala de la seva experiència en política –ja té 60 anys i en porta 33 al PSC–, ha recordat que el seu primer acte va ser en un institut públic de Barcelona demanant el sí a la Constitució el 1978. Ara bé, ha puntualitzat que, si bé la carta magna "consagra la unitat i diversitat i també l'autonomia local", aquesta diversitat "s'ha de potenciar".

Aquest és el compromís amb què parteix per començar la seva tasca al capdavant de Política Territorial 30 anys després del seu primer salt a Madrid, quan es va estrenar com a membre de l'equip de Felipe González. "Jo no arribo aquí amb un programa propi, sinó fidel i compromès amb un programa de govern progressista que s'ha de complir i s'està complint", ha emfatitzat sobre el govern de coalició. Sobre el llegat de Darias, ha assenyalat que seguirà "el camí ja traçat", sense "invents ni improvisacions ni sobresalts".

La vocació de "servei públic" d'Illa

El nou ministre de Política Territorial ha començat agraint les paraules de Sánchez ahir dimarts, quan va anunciar que entraria al govern espanyol. Però a qui ha lloat amb més vehemència ha sigut al ministre de Sanitat sortint. Tot i admetre que alguns l'acusaran d'estar fent campanya, ha assenyalat que, més enllà d'això, cal tenir en compte la "vocació de servei públic" d'Illa perquè "ha ensenyat com s'exerceix amb dignitat i eficàcia una funció pública en un moment extraordinàriament complex". "Vull destacar el seu compromís amb la cooperació i la concòrdia", ha conclòs. Es tracta justament de les paraules que el president espanyol va fer servir ahir per referir-se a Iceta.

Finalment, Iceta ha fet una menció especial als exdirigents socialistes Joaquín Almunia i Jordi Sevilla per ser una "inspiració" en el càrrec que assumeix de ministre, i sobretot a Batet per haver marcat el rumb del ministeri. De fet, curiosament Iceta no ha entrat al detall de la carpeta catalana, quan pertocaria al seu equip gestionar una possible reedició de la taula de diàleg.

A tall d'anècdota, ha assistit a l'acte, a més de la seva germana, la seva tia Mari, l'única dels vuit germans de la família del seu pare que és viva i justament viu a Madrid. "Li vaig dir que no s'ho podia perdre", ha dit. Fidel al seu estil particular, el nou ministre de Política Territorial ha tirat d'ironia quan ha dit que els Iceta ja han donat un seleccionador nacional de futbol i ara ofereixen un ministre.

El ball de peces de Sánchez

Quan falten poc més de 24 hores perquè comenci la campanya electoral de les eleccions catalanes, Pedro Sánchez ja té totes les peces encaixades com volia: el consell de ministres remodelat i Illa rumb a Catalunya per fer de candidat del PSC del 14-F. Culmina així l'operació política que va començar a gestar-se el 30 de desembre, quan, per sorpresa, es va anunciar que seria Illa i no Iceta el cap de cartell dels socialistes catalans a les eleccions al Parlament.

L'acte al Palau de la Zarzuela ha sigut breu i sense sorpreses. Iceta, amb una mà sobre la Constitució com és costum en aquests casos, ha seguit la fórmula habitual. Els nous ministres poden escollir si prometen o juren el càrrec, i Iceta ha optat per prometre'l. "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment amb les obligacions del càrrec de ministre amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres", ha sigut la seva frase. L'únic detall remarcable és que, en el moment en què ha fet al·lusió a la lleialtat al rei, ha dirigit una mirada al monarca, situat a escassos metres. També ha promès el càrrec com a nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha aplicat el mateix guió. Promesa i mirada al rei.

Iceta ja pot començar a exercir un càrrec que no l'allunyarà del conflicte polític català, ja que precisament una de les carpetes que tindrà obertes sobre la seva nova taula del ministeri serà la de com intentar fer efectiu un diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. De fet, com a ministre de Política Territorial hauria de ser un dels responsables de reactivar la taula de diàleg que el PSOE i ERC van pactar el gener del 2020 i que, per ara, no ha acabat de funcionar. Una taula que es va dissenyar per trobar una solució dialogada al conflicte però que, per ara, s'ha reunit una sola vegada. Tot i això, ningú la dona per enterrada i el govern espanyol i ERC s'han compromès a donar-li una oportunitat després de les eleccions al Parlament. Iceta, que ha sigut l'ideòleg d'algunes de les grans posicions del PSC de les últimes dècades –com la reforma constitucional o la tercera via–, ja és el ministre de la causa federal.

stats