CONFRONTACIÓ
Política 09/11/2018

Els hotelers pitiüsos aprofiten la fira de Londres per atacar l’impost turístic

La patronal critica l’ecotaxa a la World Travel Market, tot i que el 2017 va ser un any rècord

Inma Saranova
3 min
Els hotelers pitiüsos aprofiten la fira de Londres per atacar l’impost turístic

EivissaCoincidint amb la World Travel Market (WTM) de Londres -el principal esdeveniment mundial de turisme i viatges, que ha estat aquesta setmana-, la Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera (FEHIF), que aglutina els 425 hotels de les dues Pitiüses, ha començat una campanya contra el que qualifiquen de “manteniment discriminatori de l’impost turístic sostenible de les Balears”. Amb el lema ‘L’impost turístic balear ens perjudica a tots. Contra un impost insostenible’, la FEHIF acusa el Govern balear de perjudicar greument “l’únic motor de desenvolupament d’Eivissa i Formentera, que és el turisme”. La patronal hotelera actua així tot i que el 2017 ha estat un any rècord en despesa turística, fet que, tal com assenyala el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, indica que l’impost no afecta l’arribada de visitants.

La FEHIF ha duit a la WTM la preocupació per les conseqüències d’aquest impost a les dues illes, que, segons la seva opinió, es veuran agreujades l’any que ve amb el Brexit britànic, la recuperació de l’estabilitat d’altres destinacions i pels efectes col·laterals en el comerç d’Eivissa i Formentera que, segons asseguren, ha perdut 27 milions d’euros d’ingressos turístics enguany. La FEHIF manté, a més, que l’impost potencia l’oferta il·legal de pisos turístics de manera exponencial i danya greument la seva oferta en temporada baixa.

La campanya de la FEHIF ha creat polèmica entre la majoria d’institucions pitiüses que s’han reunit a la fira de Londres i les crítiques als hotelers no s’han fet esperar. La consellera insular de Turisme a Formentera, Alejandra Ferrer, s’ha mostrat sorpresa i ha assegurat que les reclamacions de la patronal són molt poc oportunes. A més, ha arribat a posar en dubte que els hotelers de Formentera compartissin les crítiques a aquest impost. No obstant això, el representant de la Federació a Formentera, Vicent Tur, manté que els hotelers de la menor de les Pitiüses també s’han sumat a aquesta campanya.

Torres, per la seva banda, ha envestit la FHEIB assenyalant que la decisió dels hotelers de “traslladar a l’exterior” les seves crítiques és una “errada” i que no s’ha d’anar amb missatges “negatius” cap a l’illa a “una de les fires més importants del món”. Torres ha insistit, a més, que l’impost turístic no ha afectat l’arribada de turistes ni la despesa que fan a Eivissa, una despesa que el 2017 va assolir la xifra rècord de 3.124 milions d’euros. Cal assenyalar que, de fet, el turisme britànic és el que més pes té a l’illa d’Eivissa, segons les dades de Frontur, amb 870.000 turistes el 2017, per davant del turisme de l’Estat.

La Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera ha qualificat de “desafortunades” les paraules de Vicent Torres. Així, el president de la Cambra de Comerç d’Eivissa i Formentera, Carlos Marí Mayans, assegura que “si algú té veu i vot en aquest tema són els hotelers; qui es queixa és qui s’ha de queixar i qui rep la queixa és qui l’ha de rebre”. Mayans, a més, ha expressat el “suport total” de la Cambra a la FEHIB.

El PP ha aprofitat la polèmica per lamentar que el focus, a la fira, no hagi estat “el futur d’Eivissa i les conseqüències del Brexit, sinó la problemàtica creada per l’ecotaxa”. El conseller popular Vicent Roig manté que “no es pot anar a una fira a enganar i falsejar sobre l’ecotaxa i els seus objectius, perquè tots sabem que no s’estan executant les obres i tampoc no es compleix l’objectiu sostenible i ecològic, com és el cas de l’anunciada construcció d’habitatge social”. A més, hi insisteix, “no tenim notícies de l’Escola d’Hostaleria, que suposadament hauria d’estar començada en dos mesos, per Fitur 2019”. Roig ha assegurat que “la prepotència i el despotisme del PSOE han arribat al punt més àlgid, i la seva incapacitat provoca que no sàpiguen distingir la crítica a la seva gestió de la crítica cap a una destinació turística de primer ordre com és Eivissa”.

El batle de l’Ajuntament de Santa Eulària, Vicent Marí, ha aprofitat la visita a la World Travel Market de Londres per insistir en el tema i ha afirmat que l’impost de turisme sostenible és una “amenaça” i “molt injust, sobretot quan s’ha vist al que ha anat destinat”. El grup municipal socialista de Santa Eulària ha expressat la seva “indignació” davant d’aquestes declaracions. “Des del PSOE volem recordar al batle que l’únic que està utilitzant l’impost de turisme sostenible per fer electoralisme és ell”, asseguraven els socialistes en un comunicat.

Finalment, i una vegada ja acabada la Fira de Londres, la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera ha afirmat que la seva campanya contra l’impost turístic sostenible està motivada pel que qualifiquen com la “injustícia” que el sector experimenta diàriament a causa de la taxa, ja que “la recaptació de les Pitiüses se’n va a Mallorca”.

stats