Política 14/05/2019

L'habitatge, principal preocupació de tots els partits (menys Vox)

Al debat amb els tuitaires, la formació d'extrema dreta es desmarca dels problemes socials i insisteix a derogar la Llei de Normalització Lingüística

Maria Llull
2 min
Un moment del debat entre els representants polítics i els tuitaires.

PalmaEls representants de les formacions polítiques que concorreran a les eleccions autonòmiques del pròxim 26 de maig han participat aquest dimarts en un debat amb tuitaires, en què han deixat clar que la seva principal preocupació és l'habitatge. L'esdeveniment, organitzat per l'empresa Deacorde, s'ha duit a terme a l'antic parc de bombers de Palma del polígon de Son Castelló. Jaume Font (El Pi), Gloria Santiago (Podem), Marc Pérez-Ribas (Cs), Marga Duran (PP), Iago Negueruela (PSIB), Fina Santiago (MÉS) i Jorge Campos (Vox) han estat els encarregats d'explicar els posicionaments dels seus partits.

A la pregunta d'un tuitaire sobre quina seria la primera mesura que prendrien en arribar al Govern, gairebé tots han coincidit a apuntar a l'habitatge. "Abaixaria els impostos de donacions i successions", ha dit Jaume Font. Marc Pérez-Ribas també "abaixaria impostos" i proposaria mesures per facilitar l'habitatge a la ciutadania. Gloria Santiago i Fina Santiago també apostarien per l'habitatge, el mateix que Iago Negueruela, encara que el camí que proposaria el socialista passa per "una millor distribució de la riquesa" en general.

Jorge Campos ha estat l'únic polític que s'ha desmarcat d'aquesta problemàtica social. El representant de l'extrema dreta ha explicat que la seva primera mesura consistiria a "derogar la normativa lingüística catalanista". "La Llei de Normalització Lingüística vulnera drets i llibertats", ha afirmat.

De fet, la llengua ha estat un dels eixos del debat, i un dels punts de coincidència dels partits de dreta. Pérez-Ribas ha reivindicat "el dret a tenir l'espanyol com a llengua vehicular de l'ensenyament", i Duran ha destacat que cal derogar ja el decret del català com a requisit a la sanitat. "Hi ha grans professionals que no poden venir a les Balears a exercir la medicina", ha assegurat.

Campos també assenyalat que el problema en matèria de llengua és que no s'ha creat "un estàndard balear, que seria l'ideal per accedir a les peculiaritats lingüístiques de les Illes". "El que ha passat és que s'ha imposat un català estàndard, que no té res a veure amb el mallorquí, menorquí i eivissenc", ha dit, oblidant el formenterenc i amb una seriosa Fina Santiago asseguda al costat.

Santiago també ha hagut d'escoltar que l'objectiu del partit d'extrema dreta és "desallotjar del Govern l'ultraesquerra i els seus amics separatistes, que volen posar fi al nostre règim constitucional i a la unitat d'Espanya".

El dirigent d'extrema dreta ha tocat un altre punt polèmic del programa de Vox quan ha assegurat que la seva formació derogarà les lleis sobre violència masclista per establir-ne de noves, en aquest cas contra la violència intrafamiliar.

El candidat d'El Pi, Jaume Font, és qui menys preguntes ha rebut per part dels tuitaires, i s'ha mostrat molest al final del debat per aquest fet. De fet, Font ha abandonat el debat abans que acabàs, just després de la seva darrera intervenció.

stats