Política 04/06/2013

Una dotzena de guardonats amb els premis de final de carrera neguen la salutació a Wert entre ovacions del públic

Llueixen samarretes verdes antiretallades i anti-Lomce en l'acte presidit pel ministre

Europa Press
2 min

MadridAl voltant d'una dotzena de persones han negat aquest dimarts la salutació al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en recollir els premis estatals de final de carrera, que Wert lliurava a l'Auditori Nacional de Madrid.

Davant d'un públic replet de samarretes verdes, el color que en aquella comunitat autònoma té la protesta antiretallades en educació, en defensa de l'escola pública i en contra del projecte de llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), els premiats que s'han negat a saludar les autoritats han sigut ovacionats pels presents.

Fins a tres d'aquestes persones han pujat a l'escenari amb la samarreta reivindicativa, i algunes més han utilitzat el color verd en la seva vestimenta. Una altra de les premiades, Nereida Garcia, que no anava uniformada, s'ha dirigit al públic per reclamar "una educació lliure i per a tots", cosa que ha despertat l'aplaudiment de l'auditori.

"No podem permetre que l'escola quedi relegada al no-res", ha dit als mitjans Julia Iriarte, menció en la carrera de psicologia, després de recollir el seu premi amb la samarreta de la 'marea verda'. Se l'ha posada, diu, perquè defensa allò en el que creu i ha negat la salutació a les autoritats perquè "el que estan fent" amb l'educació pública li sembla "una falta de respecte".

En l'acte s'han lliurat un total de 129 guardons, entre premis (46), accèssit i mencions d'honor. Amb tots ja en mans dels seus propietaris, Abraham Llacuna Cubero, premi final de carrera d'enginyeria de camins, canals i ports, ha llegit un discurs que també ha suscitat algunes respostes crítiques, especialment quan ha agraït el suport a les autoritats educatives. "Digues-ho en el teu nom", li han deixat anar des del públic.

Tanmateix, el seu discurs ha acabat demanant "ajuda" a les mateixes autoritats, cosa que sí que ha suscitat l'ovació dels presents. "Doneu suport a la investigació, la innovació, l'entesa, la col·laboració empresa-universitat i, en definitiva, la qualitat", ha dit aquest llicenciat, per insistir que "no es pot desaprofitar l'oportunitat de fer un salt en la qualitat", i aconseguir-ho és "una tasca d'equip".

El ministre, que ha intervingut per tancar l'acte, s'ha centrat en l'excel·lència dels premiats per destacar que es deu a la "perseverança" i ha posat l'accent en el fet que l'equitat és "la igualtat d'oportunitats en l'accés", no la uniformitat dels resultats.

En la seva opinió, les universitats, que han sabut "gestionar bé" la "tensió" que ha suposat l'increment d'alumnat en pocs anys –ha passat de 200.000 a un milió i mig–, han de "mantenir una important tensió per l'excel·lència". "Queda molt camí per recórrer i s'ha de veure amb l'ambició per les metes", ha afegit.

Wert ha destacat també el fet que els premiats hagin obtingut l'èxit acadèmic havent estudiat "en un dels moments més difícils" de la història d'Espanya "i en el curs de la crisi més llarga" que ha viscut el país, "almenys des que hi ha estadístiques econòmiques". "Que sigueu capaços d'extreure fortaleses, superació i, per sobre de la queixa, l'objectiu de tirar endavant, crec que és un exemple per a tots", ha assenyalat.

stats