PARLAMENT
Política 07/07/2018

El grup mixt ja té set diputats i és el segon grup de l’oposició

Ciutadans i Gent per Formentera han hagut d’acollir Álvaro Gijón (PP) i les tres baixes de Podem

Jaume Ribas
3 min
El grup mixt ja té set diputats 
 I és el segon grup de l’oposició

PalmaEl dimecres 27 de juny, el diputat eivissenc de Podem Salvador Aguilera deixava el grup polític pel qual havia estat elegit i s’incorporava al grup mixt. Aguilera és el tercer diputat morat que té desavinences amb el partit aquesta legislatura i abandona el grup parlamentari sense deixar l’acta de diputat.

Abans d’Aguilera, l’expresidenta del Parlament Txelo Huertas i la diputada menorquina Montse Seijas -totes dues expulsades- ja havien transitat aquest camí de Podem al grup mixt. Igual que ells, el diputat i regidor de Cort Álvaro Gijón va deixar el Partit Popular arran de la seva implicació en el cas ORA.

Aquests quatre diputats se sumen als tres que originalment formaven el grup mixt: Xavier Pericay i Olga Ballester, de Ciutadans, i Sílvia Tur, de Gent per Formentera. Amb totes les incorporacions, el grup mixt ha passat de tres a set diputats durant aquests tres anys de legislatura i ja s’equipara a Podem, que en tenia deu i ha quedat amb set. Així doncs, és el segon grup parlamentari més nombrós de l’oposició, només per darrere del Partit Popular.

Qüestió de recursos

Amb cada incorporació, el grup mixt ha tingut l’obligació de reorganitzar-se i distribuir espais, capacitat d’intervenció parlamentària i recursos econòmics per contractar assessors i altres serveis.

Així com han anat arribant parlamentaris nous, el grup mixt ha anat ampliant l’extensió de les seves oficines a la tercera planta de l’edifici del Parlament, en part gràcies a la cessió d’espais de diputats dels dos grups majoritaris, el PP i el PSIB. Els recursos a repartir, però, no són només els espais, sinó també la capacitat econòmica per disposar d’assessors o de material. Ciutadans, per exemple, té dos diputats, una alliberada a jornada completa i una altra a mitja jornada. En total, però, només disposen de dos ordinadors cedits pel Parlament.

Dimecres d’aquesta setmana es va formalitzar l’ingrés de l’exdiputat de Podem Salvador Aguilera al grup mixt. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, va comparèixer immediatament després de la Junta de Portaveus per demanar una major assignació de recursos al grup mixt que compensi aquesta incorporació.

Mixt i no adscrits

Un diputat del Parlament de les Illes Balears que abandona o és expulsat del seu grup -com ha passat a Huertas, Seijas, Gijón i Aguilera- s’incorpora directament al grup mixt. En aquest sentit, la cambra autonòmica funciona de manera diferent que altres parlaments o que els plens municipals. Als ajuntaments, la renúncia o expulsió d’un grup fa que el regidor passi a ser un regidor no adscrit. Els regidors no adscrits -i, si n’hi hagués, els diputats no adscrits- conserven només els seus drets individuals com a diputats, però no tenen els ‘privilegis’ que suposa formar part d’un grup parlamentari a l’hora d’intervenir en les comissions i en els plens o de tenir una assignació pressupostària per contractar assessors.

Actualment, la Comissió de Reglament treballa en una ponència per tal de modificar les normes de funcionament del Parlament. La diputada de Ciutadans Olga Ballester confia que el nou reglament de la cambra autonòmica inclourà la figura del no adscrit i permetrà que el grup mixt sigui “més estable” al llarg de tota la legislatura. Engrandint el grup mixt amb les renúncies o expulsions d’altres grups, assegura, “es modifica allò que varen assignar les urnes”, s’augmenta la càrrega de feina dels diputats que en formen part i minva l’assignació econòmica, que en part depèn del nombre de diputats, però que també té un component fix.

2019: un grup sobiranista de les illes menors?

Les eleccions del 2019 alteraran amb tota seguretat la composició del grup mixt: és probable que els diputats que venen dePodem i del PP deixin el Parlament i que Ciutadans obtingui un grup propi. Qui sí que podria mantenir-se en el grup mixt és la representant de Gent per Formentera.

MÉS per Menorca disposa ara mateix de tres diputats, la representació mínima per tenir grup propi a la cambra autonòmica. Si a les pròximes eleccions perd un diputat i queda amb dos, els menorquinistes podrien optar per formar part del grup mixt. Una altra opció seria formar un grup “sobiranista de les illes menors” juntament amb Gent perFormentera. El reglament de la cambra preveu la possibilitat que diferents diputats s’associïn per obtenir un grup parlamentari, tot i que aquesta fórmula no seria diferent a la pràctica que si totes dues formacions quedassin juntes al grup mixt.

stats