Política 05/12/2019

El Govern unifica els procediments per valorar la dependència i la discapacitat

La Conselleria d'Afers Socials preveu que es beneficiaran d'aquesta mesura entre 11.000 i 12.000 persones a l'any

Maria Llull
2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, aquest divendres després del Consell de Govern

PalmaEl Govern unificarà els procediments per valorar els percentatges de discapacitat i els graus de dependència amb l'objectiu de simplificar els tràmits i unificar els criteris d'avaluació. El Consell de Govern ha aprovat aquest dijous el decret que regularà el nou procediment, el qual s'aplicarà en sis mesos i beneficiarà entre 11.000 i 12.000 persones cada any.

Les Balears són la primera comunitat autònoma que posa en marxa una fusió d'aquesta classe, que "facilitarà les valoracions i reduirà els tràmits administratius", segons ha explicat la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, després de la reunió del Consell de Govern. "La majoria de les persones que demanen una valoració de dependència també la sol·liciten de discapacitat, i estam convençuts que, en un futur, les coses aniran per aquí", ha assenyalat. Amb una única sol·licitud es podrà tramitar a la vegada la discapacitat i la dependència.

En el sistema actual, nou equips de valoració de la discapacitat fan els exàmens i després valoren quin grau correspon al demandant. En el cas del reconeixement de la dependència, les propostes arribaven a un òrgan unificat, encarregat de decidir.

En el sistema que el Govern posarà en marxa, hi haurà equips separats: per una banda, es farà la valoració, i per una altra es determinarà el grau de discapacitat i dependència. Hi haurà equips de valoració que elaboraran els informes tècnics dels sol·licitants, els quals estaran formats per un metge, un psicòleg, un treballador social i dos valoradors.

Els equips de valoració estaran territorialitzats: n'hi haurà cinc a Mallorca (com a mínim, un per cada 200.000 habitants), un a Menorca i un a Eivissa.

D'altra banda, es crearà l'Òrgan de Valoració i Assessorament de la Discapacitat i la Dependència de les Illes Balears, el qual estarà format, com a mínim, per un metge, un psicòleg i un treballador social, i resoldrà en tres mesos el grau de discapacitat o dependència dels sol·licitants.

"D'aquesta manera, es podran fer equivalències entre la discapacitat i la dependència", ha dit Santiago, encara que la consellera també ha assenyalat que hi ha casos de persones amb discapacitat que "no tenen per què tenir la dependència".

Santiago ha assenyalat que una de les dificultats per aplicar el decret serà la incorporació estable de metges als equips de valoració de Menorca i Eivissa, i també ha destacat que la unificació de procediments no implica "cap reducció de personal".

La consellera d'Afers Socials ha indicat que, a hores d'ara, hi ha 52.000 persones reconegudes com a discapacitades a les Illes Balears en un nivell superior al 33%, i entre 22.000 i 23.000 declarades com a dependents.

stats