Polèmica jurídica
Política 29/06/2013

El Govern revisarà la llei de símbols

El vicepresident Antonio Gómez ha mostrat sorpresa pel dictamen del Consultiu

ara balears/agències
2 min
El decret per retirar els honors als corruptes és a punt per ser aprovat

PalmaEl Govern ha assegurat que estudiarà el dictamen del Consell Consultiu que estableix que un apartat de l'avantprojecte de llei sobre l'ús de símbols institucionals de Balears "atempta" contra la Constitució perquè, segons ha dit, "no pretén redactar normes que transmetin indicis d'inconstitucionalitat". "Encara que estigui gestionant la Vicepresidència, no tenc dret a fer manifestacions polítiques a la seva façana", ha assenyalat el vicepresident, Antonio Gómez, en aquest sentit.

El vicepresident ha mostrat sorpresa pel dictamen del Consultiu i ha aclarit que el Consell Consultiu, pel que ha llegit en els mitjans de comunicació, no conclou que l'avantprojecte és anticonstitucional, sinó només un apartat.

La intenció de l'Executiu és regular una matèria que no està regulada a Balears, a diferència d'altres comunitats autònomes.

Gómez ha explicat que en el seu propi departament autonòmic, la seu de la Vicepresidència del Govern, o en els centres de salut només han d'exhibir-se els símbols polítics oficials, cas de banderes, i cap altre, com les insígnies catalanistes que s'han mostrat en els centres escolars per protestar contra la política lingüística del Govern.

Amb aquesta llei "no es vol impedir la llibertat d'expressió", va subratllar Gómez, que ha reiterat que en els llocs públics, que són "mantinguts per tots", només hi ha d'haver els símbols oficials, sense que ningú imposi les seves idees o banderes, que han de ser exhibides en altres llocs.

El Govern prendrà una decisió sobre si varia la redacció de l'avantprojecte una vegada analitzi amb "deteniment" el dictamen del Consell Consultiu. Aquest projecte, ha recordat Gómez, estableix els símbols que poden exhibir-se en els edificis públics i reconeix la llibertat de càtedra.

"No es tracta d'impedir la llibertat d'expressíó, sinó que els serveis públics –en aquest cas l'ensenyament– es prestin amb total imparcialitat i que la llibertat d'expressió es desenvolupi en altres espais", ha manifestat el vicepresident.

Respecte de les crítiques de l'oposició, que ha demanat la immediata retirada d'aquest avantprojecte, Gómez ha comentat que no el sorprèn, perquè està instal·lada en en el "no a tot".

"Consider que l'oposició té por de la llibertat, i la llibertat és deixar que els ciutadans, i en aquest cas els nins, puguin desenvolupar la seva personalitat sense cap tipus d'influència o de contaminació de cap pensament o manifestació política; d'això és del que tenen por".

En espais i immobles públics sostinguts totalment o parcialment amb fons de "tots" els ciutadans "no hi cap cap tipus de manifestació política de cap grup, amb independència del grup en qüestió", va sentenciar.

stats